Minilex - Lakipuhelin

Ostajan oikeus hinnanalennukseen asuntokaupan pinta-alavirheen perusteella – KKO:1990:120

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Irtaimen kauppa
    Kaupan kohteen virheellisyys

Tapauksessa oli kyse pinta-alavirheestä asuntokaupassa ja ostajan oikeudesta hinnanalennukseen virheen perusteella. Tapauksessa A osti vuonna 1906 rakennetusta talosta asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavat asunto-osakkeet. Huoneiston pinta-ala oli kauppakirjan mukaisesti 48 neliömetriä. Myös yhtiöjärjestykseen ja isännöitsijäntodistukseen oli merkitty sama pinta-ala. Asunnossa suoritettiin kaupan teon jälkeen huoneiston pinta-alan tarkistusmittaus, jonka perusteella huoneiston pinta-alaksi todettiin 41 neliömetriä. Pinta-alan tarkistusmittaus tehtiin voimassa olleen SFS 5139 standardin mukaisesti.

Kihlakunnanoikeus velvoitti myyjän maksamaan A:lle hinnanalennusta pinta-alavirheen vuoksi. Kihlakunnanoikeuden mukaan korkeampi pinta-ala vaikutti kauppahintaan korottavasti, vaikka hinta ei määräytynyt pelkästään pinta-alan perusteella. Hovioikeus kumosi kihlakunnanoikeuden ratkaisun ja vapautti myyjän hinnanalennuksesta. Hovioikeuden mukaan asunnossa olleen parven pinta-ala oli 4,93 neliömetriä ja sitä ei ollut huomioitu mittauksessa. Tämän perusteella kokonaispinta-alaksi muodostui 45,93 neliömetriä. Erotus 2,07 neliömetriä oli tapauksessa niin pieni, ettei pinta-ala virhettä tullut korvata.

Korkein oikeus kumosi hovioikeuden ratkaisun ja jätti asian kihlakunnanoikeuden ratkaisun lopputuloksen varaan. Korkein oikeus totesi ratkaisunsa perusteluissa, että myyntiesitteen maininta pinta-alasta oli tulkinnallinen. Sen mukaan huoneistossa oli "2 h + k + kph + parvi 48 neliömetriä". Yhtiöjärjestyksessä ja isännöitsijäntodistuksessa parvea ei ollut mainittu. Myyntiesitteestä ei ilmennyt selvästi, oliko myyjän tarkoitus sisällyttää myös parven pinta-ala huoneistoalaan. Myyntiesitteen epäselvyys ei korkeimman oikeuden mukaan voinut tuottaa myyjälle tapauksessa edullista tulkintaa.

Kaupantekohetkellä yleisesti noudatetun standardin SFS 5139 perusteella huoneiston pinta-ala laskettiin ilman, että tapauksessa ollut parven pinta-ala sisältyi siihen. Pinta-alavirheessä oli kyse salaisesta virheestä, kyse ei siten ollut ostajan tai myyjän tuottamuksesta tai huolimattomuudesta. Pinta-ala oli kuitenkin vaikuttanut korottavasti kauppahintaan, joten A oli oikeutettu virhettä vastaavaan hinnanalennukseen.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa