Minilex - Lakipuhelin

Kuolleen asianomistajan veljen syyteoikeus – KKO:2001:124

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Asianomistaja
    Syyte
    Syyteoikeus

Tapauksessa oli kyse kuolleen asianomistajan veljen syyteoikeudesta. Tapauksessa A:n veli B oli kuollut, ja A katsoi veljensä uskottuna miehenä toimineen C:n syyllistyneen rikoksiin koskien hänen veljensä omaisuutta. B:llä ei ollut kuollessaan lapsia, ja C uskottuna miehenä oli määrätty hoitamaan tämän taloudellisia ja oikeudellisia asioita. Lisäksi B oli testamentannut omaisuutensa C:lle. A:n väitteiden mukaan B ei ollut tietoinen väärinkäytöksistä häntä kohtaan ja hänen heikentynyttä mielenterveyttään oli käytetty hyväksi. Virallinen syyttäjä teki asiassa syyttämättäjättämispäätöksen, ja A vaati itse käräjäoikeudessa C:lle rangaistusta törkeästä kavalluksesta, törkeästä petoksesta, luottamusaseman väärinkäytöstä ja törkeästä väärennöksestä. Lisäksi A vaati vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikulujensa korvaamista. Käräjäoikeus katsoi, ettei A:lla ollut asiassa oikeutta nostaa syytettä, koska B:n testamentti C:n hyväksi ilmaisi B:n tahdon olla nostamatta syytettä C:tä vastaan. Käräjäoikeus jätti kanteen tutkimatta. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua.

Korkein oikeus puolestaan kumosi alempien tuomioistuinten ratkaisut ja palautti asian käräjäoikeuteen uudelleen käsiteltäväksi. Korkein oikeus perusteli ratkaisuaan toteamalla, että syyteoikeus kuuluu kuolleen asianomistajan vanhemmille ja sisaruksille, jos asianomistajalla ei ole lapsia eikä leskeä. Tilanteessa jossa asianomistaja on tahtonut, ettei syytettä nosteta, kuolleen sijaan tulijat menettävät syyteoikeutensa. Kuolleen asianomistajan tahtoessa syytteen nostamatta jättämistä, hänen edellytetään kuitenkin tietävän kyseisistä rikollisista teoista häntä kohtaan.

Tapauksessa A:lle kuului B:n veljenä syyteoikeus. Tapauksessa C:n myös väitettiin syyllistyneen sellaisiin rikoksiin, joista B ei ollut tietoinen, tai joissa oli käytetty hyväksi hänen heikentynyttä mielenterveyttä. Käräjäoikeuden olisi tullut tutkia näyttökysymyksenä, oliko B sallinut tai hyväksynyt C:n toimenpiteet. Ainoastaan testamentti ei osoittanut B:n tahtoa hyväksyä väitettyjä tekoja.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa