Minilex - Lakipuhelin

KKO:2017:7

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Syyte
    Syytesidonnaisuus
    pahoinpitely
    Törkeä pahoinpitely
    rangaistuksen määrääminen

Syyttäjä oli vaatinut A:lle ja B:lle syytekohdan 1 mukaisesti rangaistusta X:ään kohdistuvasta törkeästä pahoinpitelystä sekä A:lle syytekohtien 2 ja 3 osalta pahoinpitelystä. Syytekohtaa 1 koskevassa tapahtuimainkulussa A oli muun muassa lyönyt X:ää useita kertoja kasvoihin ja ylävartaloon. B oli puolestaan lyönyt ja heittänyt X:ää puisella lipastolla ja tuolilla pään alueelle aiheuttaen X:lle kipua, oikeaan silmään turvotusta ja vasempaan silmään voimakasta turvotusta, keskikasvojen luiden murtuman, oikean silmänpohjan pirstaleisen murtuman, oikean poskiluun katkeamisen ja murtumisen useasta kohdasta ja tähän liittyvän leikkaushoidon ja useita nenäluun murtumia. Syytteen mukaan teko oli tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla aiheuttaen X:lle vaikean ruumiinvamman ja sitä oli kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä. 

Käräjäoikeuden mukaan A oli syyllistynyt syytekohtien 2 ja 3 mukaisiin pahoinpitelyihin. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi molemmat, A:n ja B:n törkeästä pahoinpitelystä syytekohdan 1 mukaisesti. Käräjäoikeus katsoi A:n ja B:n toimineen yhteisymmärryksessä, jonka vuoksi heidät voitiin tuomita yhdessä tehdystä törkeästä pahoinpitelystä. A valitti käräjäoikeuden tuomiosta syytekohdan 1 osalta. Hovioikeudessa syyttäjä vaati B:lle toissijaisena rangaistusta avunannosta törkeään pahoinpitelyyn tämän päästäessä A:n X:n ja tämän veljen asuntoon. A tuomittiin myös hovioikeudessa törkeästä pahoinpitelystä ja B avunannosta törkeään pahoinpitelyyn.

A totesi valituksessaan korkeimpaan oikeuteen, että hän on syyllistynyt vain pahoinpitelyyn hänelle tuomitun törkeän pahoinpitelyn sijasta. Korkeimmassa oikeudessa kysymys oli syytesidonnaisuudesta ja rangaistuksen määräämisestä. Arvioitavana oli se, onko hovioikeus voinut tuomita A:n lipastolla ja tuolilla tehdyn väkivallan vuoksi, vaikka se oli hylännyt syytteen B:n osalta. Korkein oikeus hylkäsi hovioikeuden päätöksen, jolla A oli tuomittu lipastolla ja tuolilla tehdystä törkeästä pahoinpitelystä ja luki A:n syyksi tältä osalta vain tavallisen pahoinpitelyn. A tuomittiin syytekohdan 1 mukaisesta pahoinpitelystä sekä alemmissa oikeusasteissa tuomituista syytekohtia 2 ja 3 koskevista pahoinpitelyistä yhteensä 8 kuukauden vankeusrangaistukseen.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]