Minilex - Lakipuhelin

Kosteuseristysten kunnossapitovastuu asunto-osakeyhtiössä – KKO:1991:160

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Asunto-osakeyhtiö
    Asunto-osakeyhtiön rakennus ja huoneistot

Tapauksessa oli kyse asunto-osakeyhtiön ja osakkeenomistajan vastuunjaosta asunnon kosteuseristyksiin liittyen. Tapauksessa A osti asunto-osakeyhtiön rakennuksessa olleen asunnon hallintaan oikeuttavat asunto-osakkeet. A ehti asua huoneistossa noin kaksi kuukautta, kunnes asunnon toisen kerroksen eteisen yläpuolella sijaitsevan saunan ja kylpyhuoneen lattian vesieristyksen havaittiin vuotaneen. Tarkastuksessa todettiin, että vuoto oli tapahtunut lattian vesieristeen saumoista ja kallistukset likakaivoon olivat liian pienet. A vaati asunto-osakeyhtiötä korjaamaan sauna- ja kylpytilojen vesieristyksen lattiapintoineen ja eteisen katon alkuperäistä vastaavaan kuntoon, tai vaihtoehtoisesti A:n oikeuttamista teettämään työt yhtiön kustannuksella. Lisäksi A vaati korvauksia asumishaitasta ja asian aiheuttamista muista kuluista.

Raastuvanoikeus velvoitti asunto-osakeyhtiön joko suorittamaan korjaustyön tai maksamaan A:lle työn teettämisestä aiheutuvat kustannukset. Lisäksi A oli myös asumishaitasta ja asiaan liittyvistä muista kuluista oikeutettu korvauksiin. Hovioikeus ei muuttanut pääosiltaan raastuvanoikeuden ratkaisua. Ainoastaan korvausta asumishaitasta alennettiin sen katsottua kohdistuneen lyhyemmälle ajalle.

Korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden ratkaisua. Asunto-osakeyhtiö oli velvollinen korvaamaan A:lle vahingon täysimääräisenä. Korkein oikeus totesi ratkaisun perusteluissa vuodon ilmenneen siten, että vesi oli tunkeutunut pesuhuoneen lattian vesieristeenä toimineen muovimaton läpi alla olevan tilan kattoon. Saunan pesuhuoneen lattian muovimatto oli laadultaan saattanut kuulua huoneiston sisustukseen. Muovimatto oli asunnossa kuitenkin toiminut tilan ainoana vesieristeenä. Tämän vuoksi se kuului kiinteistön rakenteisiin, josta taloyhtiö oli vastuussa. Asunto-osakeyhtiö vastasi siten viallisen vesieristeen korjaamisesta ja vuodon aiheuttamista vahingoista.

Osakkeenomistaja vastaa asunnon sisäkorjauksista, johon laatoitus kuuluu. Tapauksessa ei ollut ilmennyt, että vesivahinko olisi aiheutunut laatoituksesta, tai että laatoitus olisi vaikuttanut vahingon havaitsemiseen tai sen kasvamiseen.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa