Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakeyhtiön huoneiston käyttö päiväkotina – KKO:1992:9

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Asunto-osakeyhtiö
    Huoneiston ottaminen yhtiön hoidettavaksi

Tapauksessa oli kyse asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksen päätöksestä ottaa huoneisto yhtiön hoidettavaksi, kun kunta järjesti asunnossa päiväkotitoimintaa. Tapauksessa kunta omisti asunto-osakeyhtiö X:n kiinteistöstä yhden asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet. Kyseessä oli pinta-alaltaan 71,5 neliömetrinen kolme huonetta ja keittiö sisältävä asunto. Kunta käytti asuinhuoneistoa perhepäivähoidon järjestämiseksi. Kunnan kaksi perhepäivähoitajaa huolehti asunnossa 7–8 lapsen päivähoidosta arkipäivisin kello 06.00–17.00 välillä.

Kiinteistön aikaisempi omistaja, joka oli perustanut nykyisen omistajan asunto-osakeyhtiön X:n, oli vuokrannut asuntoa kunnalle tähän tarkoitukseen jo aiemmin. Talon asukkaat olivat tällöin vastustaneet ryhmäperhepäiväkotitoimintaa kyseisessä asunnossa, mutta kunnanhallitus aloitti toiminnan, ja teki silloin myös päätöksen asunto-osakkeiden ostamisesta. Asunto-osakeyhtiö X antoi kunnalle asiassa kolme varoitusta. Asunto-osakeyhtiön mielestä huoneiston käyttö oli yhtiöjärjestyksen vastaista. Yhtiön ylimääräinen yhtiökokous päätti ottaa huoneiston yhtiön hoidettavaksi kolmen vuoden ajaksi.

Kihlakunnanoikeus kumosi yhtiökokouksen päätöksen. Kihlakunnanoikeus katsoi, että ryhmäperhepäiväkotitoiminta ei poikennut oleellisesti huoneiston käyttötarkoituksesta, eikä siitä ollut aiheutunut talon asukkaille tai asunto-osakeyhtiölle huomattavaa häiriötä. Hovioikeus ei muuttanut kihlakunnanoikeuden ratkaisun lopputulosta. Korkein oikeus ei puolestaan muuttanut hovioikeuden ratkaisun lopputulosta.

Korkeimman oikeuden mukaan kunta ei järjestänyt päivähoitoa sellaisella tavalla tai niin suuressa laajuudessa, että huoneiston käyttö olisi yhtiöjärjestyksen vastaista. Kunta ei siten käyttänyt huoneistoa oleellisesti muuhun kuin hyväksyttyyn käyttötarkoitukseen. Lisäksi korkein oikeus katsoi, että huoneiston käytöstä aiheutui vain vähäistä häiriötä, joka ei ollut tapahtunut sellaiseen aikaan, jolloin yleensä voitiin edellyttää äänekkään toiminnan välttämistä. Kunta oli oikeutettu jatkamaan päiväkotitoimintaa asunnossa.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa