Minilex - Lakipuhelin

Viestintärauhan rikkominen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Viestintärauhan rikkomisesta on säädetty rikoslaissa. Rikos on luonteeltaan häiriön aiheuttamista toiselle henkilölle. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että häiritsemällä toista rikkoo tämän viestintärauhaa.

Viestintärauhan rikkominen tapahtuu siten, että henkilö häirintätarkoituksessa toistuvasti soittaa tai lähettää viestejä toiselle. Näistä soitoista ja viesteistä aiheutuu se, että teko on omiaan aiheuttamaan uhrille huomattavaa häiriötä tai haittaa. Käytännössä katsoen viestintärauhan rikkomista on siis toiselle tapahtuva soittelu, jonka tarkoituksena on häiritä tämän elämää.

Viestintärauhan rikkomisessa ei ole olennaista se missä viestit tai puhelut vastaanottanut henkilö on. Uhrin ei siis tarvitse olla esimerkiksi kotirauhan piirissä olevassa suojatussa tilassa vaan viestintärauhan voi rikkoa vaikka henkilö olisi julkisella paikalla. Viestintärauhan rikkominen ei ole myöskään sidottu mihinkään tiettyyn välineeseen. Tämä siis tarkoittaa, että viestintärauhan rikkomisen tunnusmerkistöt voivat täyttyä millä tahansa laitteella suoritettuina.

Viestintärauhan rikkominen on yksi tällä vuosikymmenellä rikoslakiin uutena tulleista rikoksista. Rikoslakiin lisättiin rikoksia, jotka tulevat kyseeseen yleensä niin sanotuissa vainoamistapauksissa. Vainoaminen on itsessään myös rikos, mutta siinä ohessa voi syyllistyä myös viestintärauhan rikkomiseen. Lähihistoria tuntee tapauksia, jossa henkilö on lähetellyt toistuvia viestejä häiritäkseen ex-puolisonsa elämää.

Viestintärauhan rikkominen on niin sanottu asianomistajarikos. Tämä siis tarkoittaa sitä, että esimerkiksi edellä kuvaillun rikoksen voi ottaa tutkittavaksi vain siinä tapauksessa, että ex-puolison viestien kohde tätä itse vaatii. Viestintärauhan rikkomisesta tuomitulle voidaan langettaa sakkoja tai vankeutta enintään kuusi kuukautta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa