Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja valokuvaaminen

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Valokuvaaminen on sallittua julkisissa paikoissa sekä yleisölle avoimissa julkisissa tiloissa. Kotirauhan suojaamassa paikassa sekä yleisöltä suljetussa rakennuksessa tapahtuva valokuvaaminen on sen sijaan kiellettyä. Mikäli tällaisessa paikassa valokuvataan, voi kyseessä olla rikoslaissa rangaistavaksi säädetty salakatselu.

Salakatseluun syyllistyy lain mukaan se, joka oikeudettomasti kuvaa tai katselee teknisellä laitteella kotirauhan suojaamassa paikassa. Teknisellä laitteella tarkoitetaan esimerkiksi kameroita, videokameroita sekä kiikareita. Valokuvata ei myöskään saa käymälässä, pukeutumistilassa taikka muussa vastaavassa paikassa. Rikoslaissa rangaistavaksi säädetty salakatselu on kyseessä myös silloin, kun oikeudettomasti kuvataan yleisöltä suljetussa rakennuksessa, huoneistossa tai aidatulla piha-alueella oleskelevaa henkilöä siten, että tämän yksityisyyttä loukataan.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Valokuvaaminen täyttää salakatselun tunnusmerkistön silloin, kun kuvaaminen kohdistuu kotirauhan suojaamassa paikassa, käymälässä tai pukeutumistilassa oleskelevaan henkilöön. Teon on siis kohdistuttava nimenomaisesti johonkin henkilöön. Lisäksi rangaistavuuden edellytyksenä on se, että henkilö oleskelee jossakin edellä mainituista paikoista, jotka eivät ole julkisia. Esimerkiksi julkisuuden henkilön kuvaaminen tämän kotona täyttää salakatselun tunnusmerkistön, kun taas julkisella paikalla tapahtuva, tiettyyn henkilöön kohdistuva kuvaaminen ei pääsääntöisesti ole rikoslaissa tarkoitettua salakatselua.

Salakatseluun syyllistynyt rikoksentekijä voidaan tuomita sakkoon tai enintään yhden vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen. Myös salakatselun yritys on rangaistavaa. Salakatselun valmistelu, eli teknisen laitteen sijoittaminen salakatselussa käytettäväksi, on säädetty rikoslaissa rangaistavaksi erillisenä rikosnimikkeenä. Mikäli salakatseluun syyllistynyt rikoksentekijä julkaisee edellä mainituissa, kotirauhan piiriin kuuluvissa paikoissa ottamansa valokuvan, voi kyseessä olla rikoslaissa erikseen rangaistavaksi säädetty yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa