Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja valokuvaaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valokuvaaminen on sallittua julkisissa paikoissa sekä yleisölle avoimissa julkisissa tiloissa. Kotirauhan suojaamassa paikassa sekä yleisöltä suljetussa rakennuksessa tapahtuva valokuvaaminen on sen sijaan kiellettyä. Mikäli tällaisessa paikassa valokuvataan, voi kyseessä olla rikoslaissa rangaistavaksi säädetty salakatselu.

Salakatseluun syyllistyy lain mukaan se, joka oikeudettomasti kuvaa tai katselee teknisellä laitteella kotirauhan suojaamassa paikassa. Teknisellä laitteella tarkoitetaan esimerkiksi kameroita, videokameroita sekä kiikareita. Valokuvata ei myöskään saa käymälässä, pukeutumistilassa taikka muussa vastaavassa paikassa. Rikoslaissa rangaistavaksi säädetty salakatselu on kyseessä myös silloin, kun oikeudettomasti kuvataan yleisöltä suljetussa rakennuksessa, huoneistossa tai aidatulla piha-alueella oleskelevaa henkilöä siten, että tämän yksityisyyttä loukataan.

Valokuvaaminen täyttää salakatselun tunnusmerkistön silloin, kun kuvaaminen kohdistuu kotirauhan suojaamassa paikassa, käymälässä tai pukeutumistilassa oleskelevaan henkilöön. Teon on siis kohdistuttava nimenomaisesti johonkin henkilöön. Lisäksi rangaistavuuden edellytyksenä on se, että henkilö oleskelee jossakin edellä mainituista paikoista, jotka eivät ole julkisia. Esimerkiksi julkisuuden henkilön kuvaaminen tämän kotona täyttää salakatselun tunnusmerkistön, kun taas julkisella paikalla tapahtuva, tiettyyn henkilöön kohdistuva kuvaaminen ei pääsääntöisesti ole rikoslaissa tarkoitettua salakatselua.

Salakatseluun syyllistynyt rikoksentekijä voidaan tuomita sakkoon tai enintään yhden vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen. Myös salakatselun yritys on rangaistavaa. Salakatselun valmistelu, eli teknisen laitteen sijoittaminen salakatselussa käytettäväksi, on säädetty rikoslaissa rangaistavaksi erillisenä rikosnimikkeenä. Mikäli salakatseluun syyllistynyt rikoksentekijä julkaisee edellä mainituissa, kotirauhan piiriin kuuluvissa paikoissa ottamansa valokuvan, voi kyseessä olla rikoslaissa erikseen rangaistavaksi säädetty yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]