Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja yksityisyys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslaissa kielletyt yksityisyyttä loukkaavat, rangaistaviksi säädetyt teot perustuvat perustuslaissa jokaiselle taattuun oikeuteen yksityiselämän suojaan. Rikoslaissa säädetään rangaistavaksi kotirauhan- ja viestintärauhan rikkominen, salakuuntelu ja -katselu sekä niiden valmistelu, ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

Rikoslain mukaan kotirauhan rikkomisella esimerkiksi tarkoitetaan tilannetta, jolloin henkilö oikeudettomasti joko

  1. tunkeutuu, menee salaa tai toista harhauttamalla kotirauhan suojaamaan paikkaan, tai kätkeytyy tai jää sellaiseen paikkaan tai
  2. metelöimällä, heittämällä esineitä tai muulla vastaavalla tavalla rikkoo toisen kotirauhaa.

Kotirauhan suojaamia paikkoja ovat lain mukaan asunnot, loma-asunnot ja muut asumiseen tarkoitetut tilat, kuten esimerkiksi hotellihuoneet ja teltat, sekä asuintalojen porraskäytävät ja asukkaiden yksityisaluetta olevat pihat ja niihin kuuluvat rakennukset. Kotirauhan rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Yksityisyyttä loukkaavan tiedon levittämisellä tarkoitetaan puolestaan tilannetta, jolloin henkilö oikeudettomasti esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan niin, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle tai se on omiaan aiheuttamaan loukattuun kohdistuvaa halveksuntaa, ja teko tehdään käyttämällä joukkotiedotusvälinettä, kuten sosiaalista mediaa, tai muuten toimittamalla ilmaisu lukuisten ihmisten saataville.

Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei kuitenkaan pidetä sellaisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa tehtävässä tai näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivasta tai vaikuttavasta henkilöstä, jos ilmaisun esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi. Rikoksena ei myöskään pidetä sellaisen ilmaisun esittämistä, jota voidaan pitää yleisesti merkittävänä ja hyväksyttävänä. Yksityisyyttä loukkaavan tiedon levittämisestä tuomitaan sakkoa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]