Minilex - Lakipuhelin

Salakatselu on luvatonta kuvaamista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun salakuuntelu on teknisellä laitteella tapahtuvaa oikeudetonta kuuntelua tai nauhoittamista, niin salakatselu on vastaavaa katselua tai kuvaamista. Yleisimpiä salakatseluun soveltuvia laitteita ovat tavalliset kamerat, kiikarit ja videokamerat. Kuvaaminen voi olla valokuvaamisen kaltaista, tietyn hetken kuvaamista, tai luonteeltaan jatkuvaa videokameralla kuvaamista tai siihen rinnastettavaa toimintaa. Kuvaamisen tuloksena ei kuitenkaan tarvitse välittömästi syntyä kuvaa tai sen negatiivia, vaan tarkoitettua kuvaamista voi olla kaikkien sellaisten tekniikoiden käyttäminen, joilla informaatiota tallennetaan tai siirretään tallennettavaksi niin, että se voidaan myöhemmin saattaa kuvan muotoon.

Jotta kyse olisi rikoksesta, niin katseltavan henkilön tulee olla kotirauhan suojaamassa tilassa. Vaihtoehtoisesti hän voi olla missä vain pukuhuoneessa, käymälässä tai vastaavassa paikassa. Salakatselusta voi olla myös kyse, jos katselu tapahtuu julkisrauhan rikkomisen tarkoittamassa yleisöltä suljetussa paikassa.

Salakatselusta voidaan tuomita rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta enintään yksi vuosi. Se on sama rangaistus kuin salakuuntelusta. Myös salakatselun yritys on rangaistava. Jos katselemisen tai kuvaamisen ohella kuunnellaan tai talletetaan ääntä, sovelletaan salakatselusäännöksen ohella myös salakuuntelua koskevaa pykälää. Tällainen tilanne voi syntyä muun muassa videokameraa käytettäessä. Lisäksi salakatselun valmistelu rangaistaan omana rikoksenaan yhdessä salakuuntelun valmistelun kanssa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa