Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja salakuuntelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen rikoslaki kieltää salakuuntelun, ja tämä kielto perustuu Suomen perustuslaissa kaikille turvattuun yksityiselämän suojaan.

Salakuuntelusta on rikoslain mukaan kyse silloin, kun joku oikeudettomasti teknisellä laitteella kuuntelee tai tallentaa

  1. keskustelua, puhetta tai yksityiselämästä aiheutuvaa muuta ääntä, jota ei ole tarkoitettu hänen tietoonsa ja joka tapahtuu tai syntyy kotirauhan suojaamassa paikassa, tai
  2. muualla kuin kotirauhan suojaamassa paikassa salaa puhetta, jota ei ole tarkoitettu hänen eikä muunkaan ulkopuolisen tietoon, sellaisissa olosuhteissa, joissa puhujalla ei ole syytä olettaa ulkopuolisen kuulevan hänen puhettaan.

On huomattava, että salakuuntelusta on kyse ainoastaan silloin, kun yksityiselämän suojaa rikotaan oikeudettomasti. Näin ollen silloin, kun kuuntelijalla on siihen oikeus, ei ole kyse rikoksesta. Esimerkiksi poliisilla on oikeus salakuunnella teknisillä laitteilla tietyissä tilanteissa, jos heillä on siihen tuomioistuimen lupa esitutkinnan suorittamiseksi silloin, kun epäillään rikosta.

Salakuuntelusta tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi, joka voidaan määrätä suoritettavaksi ehdollisena vankeutena. Myös salakuuntelun yritys sekä salakuuntelun valmistelu ovat rangaistavia rikoksia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]