Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja yksityisyyden suoja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslaissa säädetään yksityisyyden suojasta. Lähtökohtaisesti jokaisen oikeus yksityisyyden suojaan on jo pelkästään Suomen perustuslainkin turvaama oikeushyvä. Lain yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamisen säännöksissä määritellään tarkasti yksityisyyden suojaan liittyviä keskeisiä rajoja. Näihin katsotaan kuuluvaksi muun muassa kotirauhan rikkominen, viestintärauhan rikkominen, julkisrauhan rikkominen, salakuuntelu ja salakatselu sekä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Jokaisella kansalaisella on oikeus itse määrätä omien henkilökohtaistensa tietojen käytöstä ja niiden jakamisesta.

Yksityisyyden suojaa eniten laissa mainituista toimista loukkaa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, joka on säädetty rangaistavaksi teoksi. Tällaiseen rikokseen syyllistyy henkilö, joka levittää toisesta hänen yksityiselämään kuuluvaa tietoa ja näin loukkaa toista henkilöä aiheuttaen tälle kärsimystä. Kyseessä on asianomistajarikos eli uhrin tulee vaatia rangaistusta.

Rangaistuksena voi seurata sakkoa. Tästä pääsäännöstä poikkeuksena voidaan kuitenkin pitää sellaisen loukkaavan tiedon levittämistä, jota ei voida pitää yksityiselämään liittyvänä tietona, vihjauksena tai kuvana vaan ne liittyvät läheisesti politiikkaan, elinkeinoelämään ja julkisiin virkoihin. Hyväksyttävyyden raja tulee myös aina ylittää. Kyseinen teko katsotaan kuitenkin rangaistavaksi vain, jos se on tehty tahallisena. Vahingossa tehtyä eli tuottamuksellista tekoa ei rangaista. Mikäli yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen aiheuttaa suurta kärsimystä tai erityisen suurta vahinkoa, ja teko on muutenkin arvosteltuna törkeä, pidetään rikosta törkeänä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisenä. Tästä voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.

Yksityisyyden suojaa loukkaava teko ei kuitenkaan välttämättä aina ole pelkästään loukkaavan ja aran tiedon levittämistä. Se voi olla myös kuvien jakamista internetissä, toisen oikeudetonta tarkkailua kiikareilla, puhelun kuuntelua tai kotirauhan piiriin kuuluvalle alueelle tunkeutumista, mikäli henkilön yksityisyyteen kuuluvia tietoja on tätä kautta saatavilla. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]