Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja yksityisyyden suoja

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Rikoslaissa säädetään yksityisyyden suojasta. Lähtökohtaisesti jokaisen oikeus yksityisyyden suojaan on jo pelkästään Suomen perustuslainkin turvaama oikeushyvä. Lain yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamisen säännöksissä määritellään tarkasti yksityisyyden suojaan liittyviä keskeisiä rajoja. Näihin katsotaan kuuluvaksi muun muassa kotirauhan rikkominen, viestintärauhan rikkominen, julkisrauhan rikkominen, salakuuntelu ja salakatselu sekä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Jokaisella kansalaisella on oikeus itse määrätä omien henkilökohtaistensa tietojen käytöstä ja niiden jakamisesta.

Yksityisyyden suojaa eniten laissa mainituista toimista loukkaa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, joka on säädetty rangaistavaksi teoksi. Tällaiseen rikokseen syyllistyy henkilö, joka levittää toisesta hänen yksityiselämään kuuluvaa tietoa ja näin loukkaa toista henkilöä aiheuttaen tälle kärsimystä. Kyseessä on asianomistajarikos eli uhrin tulee vaatia rangaistusta.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Rangaistuksena voi seurata sakkoa. Tästä pääsäännöstä poikkeuksena voidaan kuitenkin pitää sellaisen loukkaavan tiedon levittämistä, jota ei voida pitää yksityiselämään liittyvänä tietona, vihjauksena tai kuvana vaan ne liittyvät läheisesti politiikkaan, elinkeinoelämään ja julkisiin virkoihin. Hyväksyttävyyden raja tulee myös aina ylittää. Kyseinen teko katsotaan kuitenkin rangaistavaksi vain, jos se on tehty tahallisena. Vahingossa tehtyä eli tuottamuksellista tekoa ei rangaista. Mikäli yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen aiheuttaa suurta kärsimystä tai erityisen suurta vahinkoa, ja teko on muutenkin arvosteltuna törkeä, pidetään rikosta törkeänä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisenä. Tästä voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.

Yksityisyyden suojaa loukkaava teko ei kuitenkaan välttämättä aina ole pelkästään loukkaavan ja aran tiedon levittämistä. Se voi olla myös kuvien jakamista internetissä, toisen oikeudetonta tarkkailua kiikareilla, puhelun kuuntelua tai kotirauhan piiriin kuuluvalle alueelle tunkeutumista, mikäli henkilön yksityisyyteen kuuluvia tietoja on tätä kautta saatavilla. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa