Minilex - Lakipuhelin

Panettelu ja rikoslaki

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Panettelu eli toisen pahantahtoinen häpäiseminen suullisesti tai kirjallisesti voidaan katsoa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseksi tai kunnianloukkaukseksi, jotka ovat rikoslaissa rangaistaviksi säädettyjä rikoksia.

Yksityiselämää loukkaavan tiedon välittäminen on lain mukaan kyseessä, kun joku esittää joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muulla tavoin toimittamalla tiedon lukuisten ihmisten saataville toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle tai joka on omiaan aiheuttamaan henkilöön kohdistuvaa halveksuntaa. Esimerkiksi loukkaavien kuvien levittäminen sosiaalisessa mediassa toisen henkilön yksityiselämästä voidaan katsoa rikokseksi.

Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei kuitenkaan pidetä sellaisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä tai näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivasta ja vaikuttavasta henkilöstä, jos tiedon esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi. 

Kunnianloukkaus on lain mukaan puolestaan kyseessä, kun joku halventaa toista esimerkiksi esittämällä toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen niin, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle tai niin, että teko on omiaan aiheuttamaan loukattuun kohdistuvaa halveksuntaa.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Kunnianloukkauksesta voi olla kyse myös, jos kuolleesta henkilöstä esitetään valheellista tietoa tai vihjauksia niin, että teko on omiaan aiheuttamaan kärsimystä ihmiselle, jolle vainaja on ollut erityisen läheinen. Kunnianloukkauksena ei kuitenkaan pidetä arvostelua, joka halventaa toista, mutta joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa tai näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä. 

Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä tai kunnianloukkauksena ei lain mukaan myöskään pidetä yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi esitettyä ilmaisua, jos sen esittäminen ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä, kun otetaan huomioon esitetyn ilmaisun sisältö, toisten oikeudet sekä muut olosuhteet.

Yksityiselämää loukkaavan tiedon välittämisestä sekä kunnianloukkauksesta voidaan tuomita sakkoa. Molemmista on myös törkeä tekomuoto, josta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. 

Jos sinulla on lisäkysymyksiä panettelusta ja sen kieltämisestä rikoslaissa, voit kysyä lisää lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa