Minilex - Lakipuhelin

Mikä on etämyyntiä?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Etämyynti on määritelty kuluttajansuojalain kotimyyntiä ja etämyyntiä käsittelevässä 6. luvussa. Kyseisen lain mukaan etämyyntisopimus:

  1. On tehty etämyyntiä varten luodussa myynti- tai palveluntarjontajärjestelmässä.
  2. Sisältää jonkin kulutushyödykkeen kaupan.
  3. Tehdään ilman, että osapuolet ovat yhtä aikaa läsnä.
  4. Tehdään vain yhtä tai useampaa etäviestintä käyttämällä.

Samainen pykälä määrittelee vielä, mikä on etäviestin kyseisen lain kannalta: puhelin, posti, televisio, tietoverkko ja muu väline, jota voidaan käyttää sopimuksen tekemiseen ilman, että osapuolet ovat yhtä aikaa läsnä. Pykälässä mainittuja myynti- tai palveluntarjontajärjestelmiä ovat esimerkiksi verkkokaupat sekä matkojen ja hotellien varauspalvelut. Kulutushyödykkeet ovat kuluttajien hankittavissa olevia tavaroita, palveluksia ja muita hyödykkeitä (lue lisää Minilex-artikkelista Mikä on kulutushyödyke?). Etämyyntiä on siis muun muassa verkkokauppa, postimyynti ja puhelinmyynti.

Etämyynti on tarpeen määritellä kuluttajansuojalaissa, sillä kuluttajansuojalain 6. luvussa on paljon etämyyntiä koskevaa erityissääntelyä. Etämyyntiä koskeva erityissääntely on tarpeen muun muassa:

  • siksi, koska ostaja ei näe kaupan varsinaista kohdetta ennen sopimuksen tekemistä (tuote saattaa poiketa siitä mielikuvasta, joka ostajalle on perustellusti syntynyt markkinointimateriaalin perusteella), ja
  • siksi, koska ostaja ei välttämättä pysty vertailemaan ostamaansa tuotetta muihin vastaaviin markkinoilla oleviin tavaroihin tai palveluihin (internetin yleistyminen on tosin vähentänyt tämän näkökannan merkitystä nykypäivän markkinoilla, sillä tuotteiden vertaileminen internetissä on helppoa jopa kuluttajille)

Jos haluat tietää lisää kuluttajansuojalain monista pykälistä, Minilex.fi-sivustolta löytyy paljon niistä kertovia artikkeleita. Myös lakimiehemme ovat palveluksessasi, jos tarvitset tarkemmin juuri Sinun tapaukseesi sopivaa oikeudellista neuvontaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa