Minilex - Lakipuhelin

Etämyynti ja rahojen palautus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun kuluttajasopimus syntyy yhtä tai useampaa etäviestintä käyttämällä etämyyntiä varten luodussa myyntijärjestelmässä, on kyseessä etämyynti. Etäviestimiä ovat esimerkiksi puhelin ja internet. Kun kauppa peruuntuu, seuraa molemmille osapuolille velvollisuuksia, joista yksi on rahojen palautus.

Lain mukaan elinkeinonharjoittajan tulee viivytyksettä ja viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen saamisesta palauttaa kaikki kuluttajalta saadut maksusuoritukset. Palauttamisvelvollisuus ei koske ylimääräisiä kuluja, jos ne johtuvat kuluttajan valitsemasta muusta kuin elinkeinonharjoittajan tarjoamasta edullisimmasta vakiotoimitustavasta. Tuotteen toimitustavasta johtuvat ja kuluttajalta perityt kulut tulee siis palauttaa muutoin.

Kuluttajalla on oikeus korkolain mukaiseen viivästyskorkoon, jos elinkeinonharjoittaja ei palauta maksusuoritusta ajoissa.

Maksujen palauttamisvelvollisuudesta voi pidättäytyä siihen asti kunnes kuluttaja on osoittanut lähettäneensä tavaran takaisin tai elinkeinonharjoittaja on saanut tavaran takaisin, jos elinkeinonharjoittaja ei ole sitoutunut hakemaan tavaraa itse.

Kuluttajan maksamien rahojen palauttamistapa on sama kuin mitä kuluttaja käytti. Saadut suoritukset tulee elinkeinonharjoittajan siis palauttaa sillä maksutavalla, jota kuluttaja käytti alkuperäisessä liiketoiminnassa ellei kuluttajalta ole saatu suostumusta toisenlaiseen järjestelyyn. Rahat tulee palauttaa esimerkiksi verkkopankissa, jos kuluttaja on maksanut ostoksensa sen avulla. Koskaan suoritusten palauttamisesta ei saa aiheutua kuluttajalle kuluja.

Kuluttaja tosin vastaa siitä, että vastaanotettu tavara pysyy olennaisesti muuttumattomana ja vähentymättömänä, jos hän peruuttaa kaupan. Kuluttaja vastaa pääsääntöisesti siten aiheuttamastaan tavaran arvon alenemisesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa