Minilex - Lakipuhelin

Etämyynti ja peruminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajansuojalakiin on kirjattu säännökset kuluttajan oikeudesta peruuttaa solmimansa sopimus etämyynnistä. Kuluttajansuojalain säännökset ovat pakottavia, mikä tarkoittaa, ettei niistä voida poiketa kuluttajan vahingoksi.

Lain mukaan kuluttajalla on oikeus peruuttaa koti- ja etämyyntisopimus tekemällä ilmoitus peruuttamislomakkeella tai muulla yksiselitteisellä tavalla elinkeinonharjoittajalle viimeistään 14 päivän kuluessa. Peruutusaika lähtee kulkemaan siitä, kun palvelusopimus tai sähköisesti toimitettava digitaalista sisältöä koskeva sopimus tehdään, kauppasopimuksessa tavara tai viimeisen tavaraerä vastaanotetaan taikka, kun kyse on tavaroiden säännöllisestä toimittamisesta, ensimmäisen tavaraerän vastaanottamisesta.

Elinkeinonharjoittajan tulee antaa kuluttajalle tieto peruuttamisoikeuden käyttämistä koskevat ehdot, määräajat ja menettelyt ennen etämyyntisopimuksen tekemistä. Jos tietoja ei ole annettu, kuluttajan määräaika peruuttaa sopimus on 12 kuukautta. Jos myyjä antaa nämä tiedot 12 kuukauden aikana, määräaika peruutukselle on 14 päivää siitä, kun kuluttaja sai lain edellyttämät tiedot.

Lisäksi laissa on rajoituksia kuluttajan peruutusoikeuteen. Rajoituksista voivat kuluttaja ja elinkeinonharjoittaja kuitenkin sopia muuta kuluttajan eduksi. Esimerkiksi lain mukaan peruutusoikeutta ei ole, jos sopimus koskee yksittäisen sanoma- tai aikakausilehden tai aikakausijulkaisun toimittamista, mutta kuluttaja ja elinkeinonharjoittaja voivat sopia, että peruuttamisoikeus on.

Kuluttajan tulee palauttaa vastaanottamansa tavara viivytyksettä ja viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksesta, jos kuluttaja peruuttaa etämyyntisopimuksen. Palauttamisvelvoitetta ei ole, jos elinkeinonharjoittaja sitoutuu noutamaan tavaran itse.

Kuluttajan tulee vastaanotettuaan tavaran pitää sitä olennaisesti muuttumattomana ja vähentymättömänä, kunnes hän on päättänyt pitää sen. Lisäksi laissa on muita säännöksiä peruutetuista palvelun peruuttamisesta etämyynnissä ja tavaran arvonalenemisesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa