Minilex - Lakipuhelin

Etämyynti ja arvonlisävero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Etämyynnissä myyjä myy tuotteen tai palvelun kuluttajalle esimerkiksi internetin tai puhelimen välityksellä ilman, että osapuolet ovat samaan aikaan läsnä myyjän toimitiloissa. Arvonlisäverolla (verokantana 24 %, 14 % tai 10 %) taas tarkoitetaan veroa, joka lisätään tuotteen tai palvelun myyntihintaan tuotteen tai palvelun myyjän toimesta. Elinkeinonharjoittaja eli myyjä on velvollinen tilittämään arvonlisäveron valtiolle.

Kun etämyyntiä harjoitetaan Suomessa, on myyjä velvollinen maksamaan arvonlisäveroa myynnistään. Jos tavaroita tai palveluita myydään ulkomaille tai vastaavasti tuodaan Suomeen, on myyjän selvitettävä, verotetaanko arvonlisävero Suomessa vai mahdollisesti jossakin toisessa maassa. Tällöin myyjän on ilmoittauduttava arvonlisäverovelvolliseksi Suomen lisäksi myös kyseisessä maassa. Arvonlisäveron kannalta ratkaisevaa on se, missä maassa myynnin katsotaan tapahtuvan.

Jos tuotteita myydään suoraan EU- maiden ulkopuolelle, ei siitä tarvitse suorittaa arvonlisäveroa Suomessa. Tämä pätee, jos tuotteen kuljetuksesta vastaa myyjä tai ulkopuolinen taho myyjän tai ostajan toimeksiannosta. Jos ostaja vastaa tuotteen kuljettamisesta omalla kalustollaan, on näin tapahtuva myynti arvonlisäverosta vapaa, jos ostaja on ulkomainen elinkeinonharjoittaja eikä ole Suomessa verovelvollinen.

Jos tuote tuodaan Suomeen EU:n ulkopuolelta, veron maksu tapahtuu tullauksen yhteydessä. Tästä on kyse esimerkiksi tilanteessa, jossa kuluttaja on tilannut tuotteita EU:n ulkopuolelta. Kuluttaja maksaa tällöin tulli-ilmoituksen tekemisen lisäksi arvonlisäveroa  tuotteista. Arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa, jos tilattujen tuotteiden arvo ilman postikuluja on enintään 22 euroa. Tämä ei kuitenkaan koske tiettyjä tuoteryhmiä, kuten tupakkatuotteita, alkoholia tai hajuvesiä.

Tilatessaan tuotteita etämyynnin kautta ulkomailta, kuluttajan kannattaa huomata, että vaikka verkkokauppa sijaitsisi EU- alueella, mutta itse tavara toimitetaan EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta tai EU:n tullialueelta, mutta veroalueen ulkopuolelta, on tavarasta maksettava tullissa arvonlisäveroa. Esimerkiksi EU:n tullialueeseen kuuluvat Jerseyn saari sekä Kanariansaaret eivät kuulu EU:n veroalueeseen. Tällaiselta alueelta toimitettuja tuotteita kohdellaan ikään kuin ne olisivat peräisin EU:n ulkopuolelta.

EU- maihin sijoittuneiden arvonlisäverovelvollisten elinkeinonharjoittajien harjoittaessa myyntiä tai ostoa keskenään, on tämä yleensä verosta vapaata toimintaa. Tämän yhteisökaupaksi kutsutun toiminnan verovapauden edellytyksenä on, että tuote kuljetetaan Suomesta toiseen EU- maahan ja tuotteen ostaja on verovelvollisena jossakin toisessa EU- maassa kuin Suomessa.

Arvonlisäverosäännökset voivat olla monimutkaisia, joten suosittelemme tarpeen vaatiessa kääntymistä Minilexin lakimiesten puoleen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa