Minilex - Lakipuhelin

Etämyynti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Etämyynnillä tarkoitetaan osto- ja myyntitapahtumaa, jossa sopimus syntyy etämyyntiä varten luodussa myyntijärjestelmässä yhtä tai mahdollisesti useampaa etäviestintä käyttäen. Etäviestimiin voidaan laskea kuuluvaksi tekstiviesti, puhelin, internet, sähköposti, televisio, postimyyntiluettelo, kupongit tai vastaavasti muut sellaiset välineet, joita voidaan hyödyntää sopimuksen tekemisessä, mutta siten, että osapuolet eivät ole yhtä aikaa läsnä.

Tuotteen toimitustavalle ei tule antaa ratkaisevaa merkitystä ostotapahtuman etämyyntiluonteen arvioinnin yhteydessä. Kyse saattaa olla etämyynnistä myös silloin, kun toimitustavaksi on valittu nouto myymälästä, mikäli varsinainen sopimus on tehty etänä. Vastaavasti kyse voi olla etämyyntijärjestelmästä myös silloin, kun elinkeinonharjoittaja on valmistautunut vastaanottamaan etäviestimellä markkinoitujen tuotteidensa tilauksia etäviestimen välityksellä, ja tämän jälkeen toimittamaan tilatut tuotteet kuluttajille.

Tilannetta, jossa kuluttaja soittaa puhelimella tai ottaa sähköpostitse yhteyttä esimerkiksi lähikauppaan ja pyytää myyjää toimittamaan tuotteita kotiinsa, johon myyjä asiakaspalvelusyiden perusteella suostuu, ei tule pitää etämyyntinä. Tällaisessa tapauksessa kyse ei ole etätarjontamenetelmästä, jonka myyjä on erityisesti organisoinut. Myöskään tavanomaista lehti-ilmoittelua ei lähtökohtaisesti tule pitää etämyyntinä edes sellaisissa tilanteissa, joissa lehti-ilmoitus sisältää tarvittavat tiedot sopimuksen tekemiseksi, mikäli elinkeinonharjoittaja ei ole järjestellyt toimintaansa siten, että etäsopimusten tekeminen olisi muutoin mahdollista.

Jotta kyseessä olisi etäsopimus, osapuolten on päästävä yksimielisyyteen sekä sopimuksen sisällön, että siihen sitoutumisen osalta siten, että he eivät henkilökohtaisesti tapaa toisiaan. Liikkeestä ostettavan esineen varaaminen nettisivulla tai vastaavasti ajanvarauksen tekemistä kampaajalle tai hammaslääkärille puhelimitse ei tule pitää sopimuksen tekemisenä etäviestimen välityksellä.

Kuluttajansuojalain 6 luvun säännösten lisäksi etämyyntiin voidaan soveltaa myös oikeusministeriön asetukseen peruttamisohjeista ja – lomakkeista sisältyviä säännöksiä. Säännökset ovat kuluttajan hyväksi pakottavia, joten elinkeinonharjoittaja ei saa laatia omia ehtoja, jotka huonontavat kuluttajan asemaa. Sen sijaan kuluttajan asemaa parantavien toimintatapojen kehittäminen ei ole kiellettyä. Mikäli etämyyntiä koskeva sääntely herättää kysymyksiä, on suositeltavaa kääntyä lakimiehemme avun puoleen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa