Minilex - Lakipuhelin

Etämyynnin palautusoikeutta koskeva laki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Etämyynnin palautusoikeuksista säädetään kuluttajansuojalaissa. Etämyynti antaa kuluttajalle erilaisia oikeuksia kaupan peruuttamiseksi.

Valtaosalla etämyyntietuotteista on lain mukaan 14 päivän peruuttamisoikeus, jonka aikana kuluttaja voi perua kaupan ilman erityistä syytä. Kuluttajan on vain ilmoitettava elinkeinonharjoittajalle 14 päivän kuluessa tavaran vastaanottohetkestä. Tällainen peruuttamisaika voi myös pidentyä jos kuluttajalle ei ole annettu riittävää tietoa peruuttamisoikeudesta, sen ehdoista tai ostoksen maksullisuudesta. Jos kuluttajalle ei ole annettu tietoa peruuttamisoikeuden ehdoista, pitenee peruutusoikeus 12 kuukauden mittaiseksi. Jos yritys korjaa puutteelliset tiedot, päättyy peruuttamisaika kuitenkin 14 päivän kuluessa korjauksesta. Peruutusoikeus koskee myös digitaalisia sisältöä koskevan sopimuksen tekemistä. Näin esimerkiksi internetin suoratoistopalvelupalveluun on olemassa sama 14 päivän peruutusoikeus.

Kuluttajan on kaupan peruutettuaan palautettava tavara viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen tekemisestä. Vastuu palautusajan toteennäyttämiseen on kuluttajalla. Myös palautuskustannukset on kuluttajan maksettava, jollei yritys ole sitoutunut vastaamaan niistä.

Peruuttamisaika siis lasketaan tilatun tavaran tai viimeisen tavaraerän vastaanottamisesta. Jos taas kyse on säännöllisesti toimitettavasta tavarasta, lasketaan peruuttamisaika ensimmäisen tavaraerän vastaanottamisesta.

Peruuttamisoikeudesta on olemassa lain mukaan kuitenkin paljon poikkeuksia. Peruuttamisoikeus ei koske esimerkiksi sinetöitynä toimitettua avattua cd/dvd levyä (esimerkiksi musiikkialbumi, elokuva tai tietokoneohjelma), hygieniasyistä sinetöitynä toimitettua tavaraa (esimerkiksi piilolinssit tai lääkkeet), ostajalle mittatilauksesta tehtyjä tuotteita eikä nopeasti pilaantuvia tai vanhentuvia tuotteita (elintarvikkeet). Koko lista on nähtävissä kuluttajansuojalain 6 luvun 16. pykälässä.

Peruuttamisoikeus koskee myös etämyynnillä tehtyä palvelusopimusta. Tällöinkin kyseeseen tulee 14 päivän peruutusoikeus. Aika lasketaan palvelusopimuksen tekemisestä. Jos kuitenkin palvelu peruutetaan sen jo alettua, on kuluttajan maksettava yritykselle kohtuullinen korvaus jo tehdystä työstä. Peruuttamisoikeuteen on myös palvelusopimuksissa rahoituksia laissa määrätyissä tapauksissa.

Lisätietoa etämyynnin palautusoikeudesta kannattaa kysyä lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa