Minilex - Lakipuhelin

Arvonlisäverotus etämyynnissä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tyypillistä etämyyntiä on posti- ja Internet-myynti. Etämyynnissä verovelvollinen on pääsääntöisesti myyjä. Myyjä saa kuitenkin vähentää ostohintaan sisältyneen arvonlisäveron omien myyntiensä arvonlisäverosta. Tällöin arvonlisäveron maksaa siis viime kädessä kuluttaja ja lopullisiin kuluttajahintoihin sisältyy näin vain yhdenkertainen vero.

Verot määräytyvät sen mukaan, tehdäänkö ostokset toisesta EU-maasta, EU:n veroalueen ulkopuolelta vai EU:n tullialueen ulkopuolelta. Arvonlisäverotuksen kannalta on siis oleellista, mistä tavara konkreettisesti toimitetaan.

Pääsäännön mukaan myynnit kuluttajalle verotetaan alkuperämaaperiaatteen mukaisesti myyntimaassa, eli ts. kuluttajalle tapahtuvat myynnit verotetaan pääsääntöisesti siinä maassa, jonne myyjä on sijoittautunut. Kun EU-maasta myydään tavaroita toisen EU-maan kuluttajille, tavaran hintaan sisältyy jo myyntimaan arvonlisävero. Esimerkiksi suomalaiselta kuluttajalta ei peritä arvonlisäveroa erikseen, kun hän tilaa tuotteita Internet-kaupasta joka toimii EU:n veroalueella, koska arvonlisäveron määrä sisältyy jo tuotteen kokonaishintaan.

EU:ssa on kuitenkin erityisalueita, jotka eivät kuulu EU:n veroalueeseen, kuten esimerkiksi Kanarian saaret, Ison-Britannian Jerseyn saari ja muut Kanaalisaaret sekä Ahvenanmaa. Näistä paikoista lähetetyistä ostoksista pitää maksaa arvonlisävero. Myös EU:n tullialueen ulkopuolelta ostetuista tavaroista maksetaan arvonlisävero.

EU:n ulkopuolelta ostettu tavara on pääsääntöisesti aina arvonlisäverollinen. Kun tavaraa tuodaan EU:n tulli- ja/tai arvonlisäveroalueen ulkopuolelta Suomeen, tavaroiden arvonlisäverotuksesta ja valvonnasta vastaa Tulli. Maahantuodun tavaran veron maksuvelvollisuus on luontevasti kuluttajalla. Tavaran vastaanottajan eli kuluttajan täytyy yleensä antaa tilaamastaan tavarasta tulli-ilmoitus ja maksaa siitä arvonlisävero. Tullia näistä tavaroista ei kuitenkaan kanneta.

Arvonlisäverotuksessa lähetyksen verottomuuden arvoraja on 20,83 euroa. Kun tavaroiden arvo on yli 20,83 euroa, arvonlisävero kannetaan, jos laskettu arvonlisäveron määrä on 5 euroa tai enemmän. Tupakkatuotteisiin, alkoholiin, alkoholijuomiin ja hajuvesiin ei kuitenkaan sovelleta tätä verottomuuden rajaa arvonlisäverotuksessa, koska niillä on lisäksi muita rajoituksia.

Maahantuonnista maksettava arvonlisävero lasketaan kertomalla arvonlisäveron peruste sovellettavalla verokannalla, joka voi olla 24 %, 14 % tai 10 %. Arvonlisäveron määrä ulkomailta tilatuista kulutushyödykkeistä on yleensä 24 %. Poikkeuksen muodostavat esimerkiksi elintarvikkeet (14 %) sekä kirjat ja taide-esineet (10 %). Postikulujen ALV lasketaan samalla prosentilla kuin paketin sisältämien tuotteidenkin.

Esimerkki arvonlisäveron laskemisesta EU-veroalueen ulkopuolelta ostaessa:

Kuluttaja on tilannut Jerseyn saarelta kahvinkeitin, jonka hinta on 250 euroa. Lähetyksen postituskulut ovat 30 euroa. Lähetyksestä kannetaan arvonlisäveroa 24 % tavaran ostohinnan ja kuljetuskustannusten summasta, koska tavara toimitetaan EU:n veroalueen ulkopuolelta.

250 € + 30 € = 280 € x 0,24 = 67,20 €

Kahvinkeittimestä on maksettava arvonlisäveroa yhteensä 67,20 €.

Pienin kannettava arvonlisäveron määrä on 5 euroa. Tulli kirjoittaa laskun vain, kun sen loppusumma on vähintään 5 € (ns. minimikantoraja). Kun tuotteiden ALV on 10 %, kuluttaja voi tilata maksimissaan 49,99 € arvoisen paketin ilman että joutuu maksamaan arvonlisäveroa ja 35,71 € kun arvonlisävero on 14 %.

Mikäli haluat tietää enemmän etämyynnistä ja sen arvonlisäverotuksesta, voit soittaa alla olevaan lakipuhelimen numeroon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa