Olen noin puolentoista vuoden ajan lainannut isälleni hyvää hyvyyttäni rahaa hänen huonon rahatilanteen vuoksi 2825e edestä ja sopimus niistä veloista on tehty suullisesti eli ei ole velkakirjaa. Sovimme silloin, että hän maksaa takaisin velat yhteisymmärryksessä. Hän on edelleen 1790e velkaa minulle ja nyt ihan lähiaikoina tuli ilmi, ettei hänellä ole aikomustakaan maksaa niitä takaisin.

Onko tässä tapahtunut huijaus, varkaus vai mitä?

Hän käytti minua hyväkseen, koska hänen rahatilanteensa parantui väliaikaisesti. Uskoin sinisilmäisesti siihen, että hän maksaa velat takaisin. Hän vannoi tekevänsä sen.

Nyt tapahtuneesta on aikaa 1v 5kk, eikä rahoja näy missään. Eikä hänellä ole aikomustakaan maksaa niitä takaisin. Mitä teen?

1 vastaus


756 vastausta

Hei!

Kiitos kysymyksestä.


Ensiksi kannattaa lähettää sinulta lainanneelle henkilölle kirjallinen maksuvaatimus, jossa vaadit häntä suorittamaan velan siltä osin kuin sitä ei ole jo suoritettu. On myös hyvä huomioida velan yleinen kolmen vuoden vanhentumisaika. Tämä tarkoittaa sitä, että jos velallista ei muistuta velasta kolmen vuoden välein, velka vanhenee. Muistutuksen tulee olla todistettavissa, eli velan takaisinmaksusta kannattaa muistuttaa kirjallisesti, esimerkiksi tekstiviestein.


Jos sinulta rahaa lainannut henkilö ei suostu tämänkään jälkeen maksamaan velkaa, ainoaksi vaihtoehdoksi jää velan periminen haastehakemuksen kautta. Haastehakemuksen tekeminen tuo asian käsittelyn vireille tuomioistuimessa. On huomattava, että velkaa voidaan periä ulosoton kautta vain tuomioistuimen ratkaisulla.


Haastehakemuksesta tulee käydä ilmi mihin vaateesi perustuu. Suullinen sopimus saattaa hankaloittaa asian todistelua, mutta ei ole este haastehakemuksen tekemiselle. Todisteina voi esittää esimerkiksi tilisiirtoja, jotka näkyvät pankkitilisi tilitapahtumissa. Jos rahaa lainannut henkilö (vastaaja) ei anna vastinetta haastehakemukseesi, asia ratkaistaan yksipuolisella tuomiolla, jonka jälkeen saatavaasi voidaan periä ulosottoteitse. Vastaajan antaessa vastineen, asia käsitellään kuitenkin tuomioistuimessa, ellei asia ole riidaton jommankumman osapuolen eduksi.


Haastehakemuksen voi tehdä itsenäisesti, mutta on järkevää uskoa hakemuksen tekeminen lakimiehen vastuulle, jotta hakemus tulee laadittua oikein.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]