Olisin kysynyt, mikä on vastuu omakotitalon myyjällä jos asunto on erossa ostettu toiselta osapuolelta? Jos tulossa kylpyhuoneremontti, joka ollut tiedossa jo ostohetkellä? Vaikuttaako vastuuseen, jos nykyinen omistaja itse on asunut myös asunnossa ennen kaupantekoa? Ex-avomieheni vaatisi minulta korjausrahaa kylpyhuoneremonttiin.

Lisäksi kysyisin velan perinnästä. Ex-mieheni ei ole maksanut minulle 5000e:n velkaa, josta sovimme. 300e maksanut ja nyt ilmoitti ettei muista olevansa velkaa. Minulla todisteena valokuva tekstiviestistä, jossa lupaa maksaa. Nyt on sanonut ettei muista olevansa velkaa ja vetoaa aiemmin maksamiinsa kuluihin, jotka lisäksi valheellisia. Miten minun kannattaisi toimia, riittävätkö todisteet? Lisäksi minulla lukuisia todistajia jotka tietävät tilanteen.

1 vastaus


Minilex

67 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

1) Kiinteistön myynti ja sen oikeudellinen arvioiminen ei ole erilainen silloin, kun kaupan osapuolina ovat (entiset) aviopuolisot. Näin ollen myyjän ja ostajan velvollisuudet ovat samanlaiset kuin muiden henkilöiden kiinteistön kauppaa tehtäessä.

Myyjä on vastuussa kiinteistössä olevista virheistä. Kiinteistössä on virhe, jos myyjä on ennen kaupan tekemistä antanut ostajalle virheellisen tai harhaanjohtavan tiedon kiinteistön kunnosta tai muusta kiinteistön laatua koskevasta ominaisuudesta ja annetun tiedon voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan. Virhe on olemassa myös silloin, kun myyjä on ennen kaupan tekemistä jättänyt ilmoittamatta ostajalle sellaisesta kiinteistön kuntoon vaikuttavasta seikasta, josta myyjä tiesi, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.
Kertomasi perusteella olet siis ilmeisesti myynyt omakotitalon entiselle aviomiehellesi ja tiennyt, että tulossa on kylpyhuoneremontti. Olennaista on se, onko entinen puolisosi tiennyt remontin tarpeesta, vai vain sinä. Mikäli hän on tiennyt, on hän ostanut asunnon sellaisena kuin se on, eikä hän voi vedota virheeseen ja vaatia sinulta korjausrahaa. Mikäli hän ei ole tiennyt asiasta ja sinä olet jättänyt siitä hänelle kertomatta, olet vastuussa virheestä. Tämä tosin edellyttää, että virheestä tietoisena entinen puolisosi olisi jättänyt kaupan tekemättä tai olisi suostunut maksamaan pienemmän kauppahinnan. Sama pätee silloin, jos olet suorastaan valehdellut väittämällä, että kylpyhuone on loistokunnossa ilman korjaustarpeita.

Kiinteistön ostajalla on tarkastusvelvollisuus. Ostaja ei saa laatuvirheenä vedota seikkaan, joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kaupan tekemistä. Kun entinen aviomiehesi on asunut kiinteistössä ennen sen ostamista, voidaan hänelle asettaa laaja velvollisuus olla selvillä kiinteistön kunnosta. Tämä ostajan tarkastusvelvollisuus saattaakin siten poistaa virhevastuusi.

2) Sopimus on sitova sekä suullisena että kirjallisena. Tämä tarkoittaa sitä, että jos olette sopineet velan antamisesta ja maksamisesta suullisesti ilman velkakirjaa, on velka maksettava yhtä lailla kuin jos olisitte laatineet allekirjoitetun velkakirjan. Oikeudellinen keino saada velallinen maksamaan velkansa on laittaa haastehakemus käräjäoikeuteen, jolloin tuomioistuin vahvistaa velanmaksuvelvollisuuden. Tämän tuomion avulla velka voidaan sitten periä ulosoton kautta.

Koska sinulla ei ole esittää velan perusteena olevaa sopimusta tai velkakirjaa, et voi hakea yksipuolista tuomiota tuomioistuimelta. Voit kuitenkin tehdä asiassa laajan haastehakemuksen käräjäoikeudelle, jossa erittelet ne todisteet, joilla pyrit näyttämään velkasuhteen olemassaolon. Sinulla on näyttövelvollisuus siitä, että velka on syntynyt.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]