Olemme eroamassa ja mies uhkaa lakimiehellä että minulle tulee maksettavaksi hänen ottamat lukuisat pikavipit. En ole tiennyt että hän on ottanut lukuisia pikavippejä! Joskus olen ihmetellyt mistä hän on saanut rahaa, etelänmatkaan, kalliisiin lahjoihin ja ruokatavaroihin, mihin minulla ei olisi varaa, mutta hän on ympäripyöreästi. Hänellä on satunnaisia ns ylimääräisiä tuloja ja varakas isä, joten en ole asiaa ihmettellyt. Hän vetoaa että on maksanut niillä yhteistä elämistä kun minä en ole antanut rahaa laskuihin. laskut ovat olleet hänellä töissä ja olen halunnut ne kotiin että myös minulla on kokonaiskäsitys rahatilanteesta. Olen osallistunut yhteisiin menoihin ja olisin enemmänkin jos olisin tiennyt pikavippien olleen edes vaihtoehto. Mitenkähän tässä käy?
Kiitos vastauksesta! Tiina

1 vastaus


Minilex

50 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Miehesi ottamat pikavipit eivät erotilanteessa siirry suoraan sinun taakaksesi. Avioliitossa on lähtökohtana, että veloista vastaa se joka ne on tehnyt,niin avioliiton aikana kuin sen päätyttyäkin.

Laissa on poikkeama velkojen erillisyyden periaatteesta: puolisot vastaavat yhdessä velasta, jonka toinen puolisoista on tehnyt perheen elatusta varten. Kuitenkin jos velka on otettu rahalainana, se ei ole yhteistä vaan aina yksin sen henkilön vastuulla joka sen on ottanut. Väliä ei ole sillä, mihin rahalaina on myöhemmin käytetty: perheen elatukseen vai muuhun tarkoitukseen.

Tällä perusteella puolisosi vastaa siis yksin kaikista rahana ottamistaan pikavipeistä. Vain jos hän on ottanut suoraan velaksi perheen elatusmenoiksi luettavia hankintoja, joudut sinäkin niistä vastuuseen. Mutta pikavipit rahalainan muodossa jäävät yksin puolisosi vastuulle. Hän ei voi vaatia sinua maksamaan niitä edes oikeusteitse.

Eri asia on, että jos asia menee oikeuteen, tuomioistuin voi velvoittaa puolison tai entisen puolison maksamaan toiselle elatusapua sen perusteella, että hän ei ole riittävästi osallistunut perheen elatukseen. Tämä ei liity suoraan pikavippeihin eikä sinua voi siis laittaa niistä vastuuseen, mutta kannattaa silti muistaa puolisoiden elatusvelvollisuus. Kaikille olisi tietenkin parasta, jos saisitte riidat ratkaistua tarvitsematta turvautua raskaaseen tuomioistuinmenettelyyn.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]