Minilex - Lakipuhelin

Hätävarjelu ja tappo - KKO:1994:2

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Tappo
    Hätävarjelu

Tapauksessa KKO:1994:2 toisilleen ennestään tuntemattomat A ja B olivat menneet A:n asunnolle juomaan B:n ostamaa viinaa. Heille oli tullut riitaa, kun B ei ollut jakanut riittävästi viinaa A:n kanssa ja B:tä puolestaan ärsytti A:n kitaransoitto. A oli kehottanut B:tä poistumaan asunnostaan ja jatkanut kitaransoittoa. B oli alkanut tökkimään A:ta kohti veitsellä ja potkaissut A:ta reiteen. A oli tämän vuoksi lyönyt B:tä ja kaatanut hänet sohvalle ja hakenut metalliputken, jolla hän oli lyönyt B:tä päähän, kun B oli yrittänyt jälleen lyödä A:ta veitsellä. B oli jatkanut veitsellä huitomista ja A oli lyönyt B:tä kaksi kertaa päähän, jolloin veitsi oli pudonnut B:n kädestä ja hänoli menettänyt osittain tajuntansa. A oli tämän jälkeen ryhtynyt raahaamaan B:tä ulos asunnosta, mutta B oli lyönyt A:ta viinapuollolla päähän, jolloin A suututtuaan oli lyönyt B:tä vielä toistamiseen metalliputkella päähän. B jatkoi uhkailuilla, joten A oli lyönyt vielä uudestaan B:tä päähän ja jättänyt tajuttoman B:n lattialle makaamaan. A oli poistunut asunnosta ja myöhemmin tultuaan takaisin kotiin soittanut poliisille. B oli kuollut myöhemmin sairaalassa.

Raastuvanoikeus katsoi, että A oli tehnyt ensimmäiset lyönnit hätävarjeluna saadakseen veitsen pois B:ltä. Tämän jälkeen tapahtuneet lyönnit eivät sen sijaan olleet enää hätävarjelua, kun B oli käynyt puolustuskyvyttömäksi. A:n oli tullut käsittää, että lyömällä metalliputkella päähän, todennäköinen seuraus oli B:n kuolema. Näin ollen raastuvanoikeus tuomitsi A:n taposta.

Hovioikeus katsoi myös, että A oli tahallaan surmannut B:n, eikä muuttanut raastuvanoikeuden tuomiota.

Korkein oikeus oli hovioikeuden kanssa samalla kannalla siitä, että A oli tahallaan surmannut B:n. B:n väkivaltainen käyttäytyminen sekä B:n lyönti viinapullolla A:n päähän olivat myötävaikuttaneet A:n tekoon. Korkein oikeus piti näitä asianhaaroja erittäin lieventävinä A:n surmatessa B hätävarjelun jälkeen. Näin ollen korkein oikeus tuomitsi A:n erittäin lieventävien asianhaarojen vallitessa tehdystä taposta. 

Tapauksessa oli siis kyse hätävarjelusta siihen asti, kunnes A oli alkanut raahata B:tä ulos asunnosta. Tämän jälkeiset lyönnit eivät sen sijaan kuuluneet hätävarjelun alaan. Nykyään tapausta oltaisiin voitu arvioida hätävarjelun liioittelun kannalta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]