Minilex - Lakipuhelin

Vanhempi adoptiolapsi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Adoptiossa vahvistetaan adoptionhakijan ja adoptoitavan suhde vanhemman ja lapsen suhteeksi. Useimmiten adoptiolapsi on hyvin nuori etenkin kansainvälisissä adoptioissa, mutta myös vanhemman lapsen adoptoiminen on mahdollista. Adoptioon vaikuttaa sekä adoptionhakijan että adoptiolapsen ikä, sillä laki asettaa tiettyjä rajoja adoptiovanhemman ja adoptiolapsen välille. Myös täysi-ikäinen voidaan adoptoida tietyin ehdoin.

Adoptionhakijan on oltava vähintään 25-vuotias. Mikäli adoptiolapsi on alaikäinen, adoptionhakijan tulee olla alle 50-vuotias. Adoptio voidaan tietyin poikkeuksin vahvistaa, vaikka hakija olisi rajoituksista huolimatta nuorempi tai vanhempi: tämä on mahdollista esimerkiksi silloin, jos adoptionhakija on täyttänyt 18 vuotta ja adoptoitavan ja hakijan välillä on vanhemman ja lapsen suhteeseen verrattava vakiintunut suhde. 

Täysi-ikäisen henkilön adoptio voidaan vahvistaa, jos on selvitetty, että adoptoitava on alaikäisenä ollut adoptionhakijan hoidettavana ja kasvatettavana tai adoptoitavan ja hakijan välille on muutoin muodostunut adoptoitavan ollessa alaikäinen vakiintunut lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen verrattava suhde.

Adoptoitavan ollessa alaikäinen hakijan ja adoptiolapsen välinen ikäero on oltava vähintään 18 vuotta ja enintään 45 vuotta. Ikäero voi olla poikkeuksellisesti pienempi tai suurempi esimerkiksi silloin, kun adoptiolapsi on adoptionhakijan aviopuolison lapsi tai on hakijan oma lapsi, joka on annettu adoptiolapseksi aiemmin. 

Adoptioneuvonnassa sosiaalityöntekijä keskustelee adoptoitavan lapsen kanssa, jos keskusteleminen on mahdollista ottaen huomioon lapsen ikä ja kehitystaso. Sosiaalityöntekijän on pyrittävä selvittämään lapsen suhtautuminen adoptioon sekä yhteydenpitoon aikaisempiin vanhempiin adoption jälkeen. Mielipide on selvitettävä mahdollisimman hienovaraisesti. Lapselle on annettava tietoja adoption tarkoituksesta, sen edellytyksistä ja oikeusvaikutuksista sekä annettava adoptioasiaa koskevat tiedot, joilla voi mahdollisesti olla merkitystä lapselle.

Selvittelyn jälkeen 12 vuotta täyttäneelle adoptiolapselle on annettava tilaisuus antaa suostumus adoptiolle. Adoptiota ei voi vahvistaa ilman adoptiolapsen suostumusta, jos lapsi on täyttänyt 12 vuotta. Toisaalta suostumusta ei tarvita, jos adoptoitava ei kykene ilmaisemaan tahtoansa vamman tai sairauden vuoksi. 12 vuotta nuoremman lapsen suostumusta on kysyttävä silloin, jos lapsi on siinä määrin kehittynyt, että lapsen tahtoon on mahdollista kiinnittää huomiota.

Lapsen suhtautuminen adoptioon on selvitettävä lapsen ikään ja kehitystasoon katsoen sopivasti. Adoptoitavalta, joka on täyttänyt 12 vuotta, on kysyttävä suostumus adoptioon. Myös täysi-ikäisen adoptio on mahdollista vahvistaa tietyissä tilanteissa. Adoptionhakijoilla on myös mahdollisuus esittää toiveita adoptoitavan lapsen iästä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]