Minilex - Lakipuhelin

Uusi adoptiolaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa adoption sääntelyä on muutettu useaan otteeseen. Vuonna 2012 voimaan tullut adoptiolaki on uusin ottolapsisuhteita sääntelevä laki Suomessa. Tämän lisäksi uusi avioliittolaki muutti adoption sääntelyä siten, että myös samaa sukupuolta olevilla, avioliitossa elävillä pariskunnilla on oikeus adoptoida yhteinen lapsi.

Adoptiolain perustana vahvan adoption periaate

Uusi adoptiolaki rakentuu vahvan adoption järjestelmälle, jonka mukaan adoption vahvistamisen jälkeen adoptoitava tulee osaksi adoptiovanhemman sukua sillä seurauksella, että adoptoitavan juridinen suhde biologisiin vanhempiin katkeaa. Kaikki 1.1.1980 jälkeen vahvistetut adoptiot ovat näitä niin kutsuttuja vahvoja adoptioita. Sen sijaan ennen 1.1.1980 vahvistetut adoptiot kuuluvat heikon adoption järjestelmän piiriin, jossa lapseksi ottamista koskeva tuomioistuimen päätös ei katkaissut adoptoitavan ja hänen biologisten vanhempiensa välistä suhdetta.

Vuoden 2012 adoptiolain keskeiset säännökset

Adoptiolaki sääntelee niin maan sisäisiä kuin kansainvälisiä adoptioita. Ensinnäkin, adoptiolaki asettaa adoptiolle tietyt edellytykset muun muassa adoptionhakijan ikään, yhteisadoptioon ja adoptiolle tarvittaviin suostumuksiin liittyen. Adoptionhakijan tulee pääsääntöisesti olla vähintään 25 vuotta ja alaikäisen adoptoitavan ja adoptionhakijan välisen ikäeron tulee olla vähintään 18 vuotta, mutta enintään 45 vuotta.

Adoptio on mahdollista yksin elävälle ja pääsäännön mukaan aviopuolisot voivat adoptoida avioliiton aikana alaikäisen lapsen vain yhdessä. Täten yhteisen lapsen adoptoiminen ei ole mahdollista rekisteröidyssä parisuhteessa tai avoliitossa eläville pariskunnille. Heidän on kuitenkin mahdollista tehdä perheensisäinen adoptio, jossa toinen osapuolista adoptoi puolisonsa lapsen.

Adoptiolain mukaan adoptioprosessin aloittamisen edellytyksenä on adoptioneuvontaan osallistuminen. Adoptioneuvonnassa adoptiota harkitsevat saavat tietoa adoptioprosessista ja adoption päätteeksi sosiaalityöntekijä laatii kotiselvityksen, jossa hän esittää arvionsa adoptiota harkitsevien soveltuvuudesta adoptioon. Lisäksi kansainvälisen adoption tapauksissa adoptio tulee pääsääntöisesti tehdä kansainvälisen adoptiopalvelun välityksellä. Tämän seurauksena kansainvälisen adoption tekeminen yksin tulee kyseeseen vain harvoissa tilanteissa.

Sekä maan sisäisiin että kansainvälisiin adoptioihin tarvitaan yleensä adoptiolautakunnan lupa ja adoptio vahvistetaan tuomioistuimen päätöksellä. Tuomioistuin voi päätöksessään tai adoption vahvistamisen jälkeen päättää, että adoptoitavalla on oikeus tavata biologisia vanhempiaan tai pitää heihin muulla tavoin yhteyttä. Edellytyksenä kuitenkin on, että adoptiovanhemmat ovat sopineet yhteydenpidosta aikaisempien vanhempien kanssa eikä ole aihetta olettaa, että yhteydenpito olisi vastoin lapsen etua.

Kysy lisää adoptioprosessista lakimiehiltämme!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Adoptiota harkitsevan on suositeltavaa hakeutua adoptioneuvontaan mahdollisimman pian; jonot neuvontaan saattavat olla kunnasta riippuen usean kuukauden mittaisia
  • Adoptioprosessi kestää keskimäärin yhdestä viiteen vuoteen
  • Odotusajat kannattaa käyttää hyödyksi tulevaan vanhemmuuteen valmistautumalla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]