Minilex - Lakipuhelin

Adoptio-oikeus Suomessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa adoptio-oikeudesta säädetään adoptiolaissa. Adoptionhakijan tulee täyttää tiettyjä edellytyksiä, jotta hänellä on oikeus adoptoida alle 18-vuotias lapsi. Adoptionhakijan on ensinnäkin oltava vähintään 25-vuotias, mutta alle 50-vuotias. Hakijalla voi olla adoptio-oikeus näistä ikärajoista huolimatta, mikäli sen tueksi löytyy painavia syitä. Toiseksi, adoptionhakijan ikäero lapseen nähden ei saa olla 45 vuotta enempää. Ikäeron on kuitenkin oltava vähintään 18-vuotta. Kuten ikäedellytyksistä, myös ikäerolle asetetuista vaatimuksista on mahdollista poiketa painavien syiden perusteella.

Yhteinen adoptio-oikeus on ainoastaan avioliitossa olevilla pariskunnilla. Yhteisellä adoptio-oikeudella tarkoitetaan, että hakijoista tulee samalla kertaa adoptiolapsen laillisia vanhempia. Tämän vuoksi esimerkiksi avopuolisoilla ei ole oikeutta adoptoida yhdessä lasta. Toisaalta avioliitossa olevalla hakijalla ei ole yleensä myöskään itsenäistä oikeutta adoptioon, vaan hänen tulee adoptoida yhdessä aviopuolisonsa kanssa. Aviopuolisolla on oikeus adoptoida yksin siinä tapauksessa, että hänen puolisonsa on vakavasti sairas tai vammautunut, eikä hän voi ilmaista kantaansa adoptioon liittyen. Avio-oikeuden saamiseen yksin avioliitosta huolimatta on mahdollista myös silloin, kun aviopuolison olinpaikka on pysyvästi tuntematon. Yhteinen avio-oikeus on myös samaa sukupuolta olevien avioliitossa. Samaa sukupuolta olevien avopuolisoiden adoptio-oikeutta kuitenkin rajoittaa kansainvälisissä adoptioissa muiden valtioiden asettamat edellytyksen adoptio-oikeuden saamiselle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että samaa sukupuolta olevilla aviopuolisoilla on yleensä mahdollisuus ainoastaan Suomen sisäiseen adoptioon.

Adoptio-oikeuden olemassaolo ei vielä riitä takaamaan adoptiolapsen saamista, sillä adoptioprosessi tuo mukanaan hakijalle monenlaisia lisäedellytyksiä. Adoption tarkoitus on aina pohjimmiltaan edistää lapsen etua ja löytää lapselle sopiva adoptiovanhempi tai adoptiovanhemmat. Toisin sanoen adoptioprosessissa ei milloinkaan pyritä löytämään adoptiohakijalle sopivaa adoptiolasta. Vaikka adoptionhakija täyttäisikin adoptio-oikeudelle asetetut edellytyksen, tulee hakijan olla myös adoptoitavan lapsen kannalta paras vaihtoehto vanhemmaksi.

Adoptio-oikeuteen liittyvien lisäkysymysten osalta kannattaa ottaa yhteyttä suoraan lakimiehiimme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]