Minilex - Lakipuhelin

Ikäero adoptiossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun adoptoitava on alaikäinen, asetetaan laissa ikäero, jonka puitteissa adoptio voidaan vahvistaa. Ikäeroa adoptiossa noudatetaan käytännössä ainoastaan vieraan lapsen adoption kohdalla. Ikäerosta poikkeaminen onkin mahdollistettu lainsäädännössä esimerkiksi perheen sisäisessä adoptiossa ja silloin, kun lapsen ja adoptionhakijan välillä on jo olemassa lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen verrattava suhde. Ikäeroa koskevalla vaatimuksella halutaan turvata lapsen etu siten, että sen avulla pyritään varmistamaan lapsen riittävä huolenpito hänen itsenäistymiseensä asti.

Kun adoptoitava on alaikäinen, adoptoitavan ja adoptionhakijan välinen ikäero ei saa olla 45 vuotta suurempi eikä 18 vuotta pienempi. Adoptiota ei kuitenkaan estä tätä suurempi tai pienempi ikäero, kun kyse on perheen sisäisestä adoptiosta tai muuten läheiseksi muodostuneesta suhteesta. Myös silloin, kun on olemassa lapsen edun kannalta perusteltu syy poiketa ikäerosta, vaatimuksesta voidaan poiketa. Ikäeroa pohdittaessa on hyvä tietää myös, että adoptionhakija ei lähtökohtaisesti saa olla yli 50 vuotta täyttänyt eikä myöskään alle 25-vuotias.

Ikäeroa koskevan vaatimuksen tulee täyttyä molempien hakijoiden kohdalla, jos aviopuolisot hakevat adoptiota yhdessä. Ikäeroa noudatetaan lisäksi ainoastaan silloin, kun adoptoitava on alaikäinen. Täysi-ikäistä henkilöä adoptoitaessa ei ikäeroa koskevaa vaatimusta ole. Jos adoptioasiat tuntuvat ajankohtaiselta, voi yhteydenotto lakimieheen selventää monia adoptioon liittyviä kysymyksiä, kuten esimerkiksi ikäeron noudattamisvelvoitteen poikkeamistilanteita.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]