Minilex - Lakipuhelin

Adoptiovanhempien terveydentila

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kaikissa adoptiopäätöksissä on otettava lapsen etu huomioon. Adoptio sekä sitä edeltävä prosessi vaatii paljon adoptionhakijoilta eli tulevilta adoptiovanhemmilta, joten adoptiovanhempien tulisi olla mahdollisimman terveitä. Adoptioprosessi voi kestää pitkään, ja siten tulevilta vanhemmilta vaaditaan sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä. Adoptiovanhempien terveydentilan tuleekin olla tarpeeksi hyvä, jotta lapsen kasvattaminen ja hoitaminen onnistuu vaikeuksitta.

Adoptiovanhemman terveydentilan on oltava sellainen, ettei lapsesta huolehtiminen tuota vaikeuksia. Hallinnassa oleva diapetes tai ylipaino eivät estä adoptioprosessia etenemästä, mutta vakava etenevä sairaus voi tuottaa ongelmia. Jos adoptionhakijalla on jatkuvaa lääkitystä tai hoitoa vaativa sairaus, hänen on hankittava erikoislääkärin lausunto sairaudestaan. 

Adoptionhakijan tulee olla vähintään 25 vuotias, ja alaikäistä lasta adoptoidessa hakija saa olla enintään 50 vuotias. Useimmat adoptionhakijat ovat yli 30 vuotiaita. Adoptoitavan ja adoptionhakijan ikäero on oltava vähintään 18 vuotta ja enintään 45 vuotta. Ikärajoituksilla pyritään varmistamaan adoptionhakijoiden kykenevyys lapsen kasvatukseen.

Kyvyttömyys tulla raskaaksi tai hedelmättömyys on yksi syy adoptioprosessiin hakeutumiselle. Hedelmättömyys ei kuitenkaan ole adoption edellytys. Poikkeuksellisesti on maita, joihin vaaditaan erillinen ”hedelmättömyystodistus”, josta ilmenee hakijan tai hakijapariskunnan ongelma tulla raskaaksi.

Adoptioneuvonnassa pyritään varmistamaan adoptionhakijoiden kyky ottaa lapsi perheeseen. Adoptionhakijoiden tulisi olla kutakuinkin terveitä sekä tasapainoisia, jotta heillä on kyky adoptiovanhempina auttaa ja hoitaa lasta, joka on usein ennen adoptiota kokenut elämässään jo kärsimystä ja surua.

Adoptiovalmennuksessa läpikäydään adoptionhakijoiden kokemuksia omista perheistään, parisuhteestaan sekä lapseen kohdistuvia odotuksia. Valmennuksella pyritään selvittämään onko adoptiolle edellytyksiä, ehkäisemään lapsen psyykkisiä ongelmia sekä varmistamaan tulevien adoptiovanhempien jaksaminen. Adoptiovalmennuksessa voidaan hyödyntää myös vertaistukea: hakijat voivat keskustella adoptioprosessista henkilöiden kanssa, jotka ovat olleet aiemmin samankaltaisessa tilanteessa.

Adoptioon on saatava sosiaalityöntekijöiltä hyväksyntä. Mikäli hakijalla on jatkuvaa hoitoa ja lääkitystä vaativa sairaus, lääkärin antama lausunto annetaan sosiaalityöntekijälle sekä liitetään adoptiohakemukseen. Hylkäävää päätöstä tulee erittäin harvoin, eikä hallinnassa oleva sairaus ole esteenä lapsen adoptoimiselle, jos adoptionhakijalla on kyky selvitä lapsen hoitamisesta ja kasvattamisesta. Sairauden ei kuitenkaan tulisi lyhentää adoptiohakijan elinikää eikä suurin osa adoptiohakijan ajasta saisi kuulua oman sairautensa hoitamiseen. Suomessa myönnetty adoptiolupa ei vielä takaa ulkomaisen kontaktin hyväksyntää.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]