Minilex - Lakipuhelin

Koeaika ja karenssi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikä on koeaika?

Työsopimuksessa työntekijä ja työnantajaosapuoli ovat voineet sopia tietyn mittaisesta koeajasta, joka on kuitenkin maksimissaan kuusi kuukautta. Koeajalla työntekijä tai työnantaja voi purkaa työsuhteen päättymään välittömästi ilman irtisanomisajan pituista aikaa. Koeaikapurkua ei saa kuitenkaan toteuttaa syrjivillä tai epäasiallisilla perusteilla. Epäasiallinen syy voisi työnantajan kohdalla olla esimerkiksi tietoon tullut raskaus. Työntekijän osalta epäasiallisuus usein ilmenee usein tilanteissa, joissa koeaikapurku perustellaan toisella paremmin palkatulla työllä. Perusteltu syy työntekijän kohdalla on esimerkiksi huonot työolot ja heikko työyhteisössä viihtyminen.

Mikä on karenssi?

Karenssi tarkoittaa aikaa, jolloin henkilö ei ole oikeutettu hänelle myönnettyihin etuuksiin. Yleisimmin karenssin käsite tulee esiin puhuttaessa työttömyysetuuksista. Itse aiheutetussa työttömyydessä työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysturvalain mukaisiin työttömyysetuuksiin 90 päivän ajalta työsuhteen päättymisestä. Itse aiheutettuna työttömyytenä pidetään työntekijän omaa irtisanoutumista tai muuta itse aiheutettua syytä työsuhteen päättymiselle.

Seuraako koeaikapurusta karenssia?

Koeaikapurun kohdalla TE-toimisto usein pyytää lisäselvityksiä työsuhteen päättymisen syistä, joista voidaan päätellä, onko työttömyys itse aiheutettua. Jos työnhakija vetoaa työsuhteen päättämissyyksi terveydellisiin haittoihin, työnhakijalta edellytetään usein lääketieteellistä selvitystä työn sopimattomuudesta.

Karenssi voidaan perua jos työsuhteen purkamiselle koeajalla on ollut painavat perusteet. Tällaisia perusteita voivat olla esimerkiksi työskentelyolosuhteiden epäasiallisuus tai työmatkan pituuden kohtuuttomuus. Myös se että työnantaja jättää toistuvasti palkan maksamatta on karenssin poistava syy työsuhteen purkamiselle. Yksittäisen palkanmaksun myöhästymistä ei kuitenkaan voida katsoa karenssin kannalta hyväksyttäväksi syyksi purkaa työsuhde.

Lainsäädäntö on voinut artikkelin kirjoituksen jälkeen joiltain osin muuttua, joten varmistathan asian vielä asiantuntevilta lakimiehiltämme. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Karenssi voidaan perua jos työsuhteen purkamiselle on ollut painavat perusteet.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]