Minilex - Lakipuhelin

Koeaika ja irtisanomisperuste

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikä on koeaika?

Koeaika on työsuhteen alkupuolelle sijoittuva aika jossa työnantaja ja työntekijä voivat tutustua toisiinsa ja katsoa onko pidemmälle työsuhteelle edellytyksiä. Koeaikana työsuhde voidaan päättää helpommin kuin tavallisen työsuhteen aikana. Koeajasta pitää sopia erikseen, eikä se siis ole automaattisesti voimassa minkä tahansa työsuhteen alussa.

Sekä työnantaja että työntekijä voivat purkaa työsopimuksen päättymään koeaikana välittömästi ilman erillistä irtisanomisaikaa. Koeajalla työsopimus voidaan päättää ilman irtisanomis- tai purkamisperustetta. Kun työsuhde päätetään ilman irtisanomisaikaa, työsuhde päättyy päivänä, jona työnantaja tai työntekijä ilmoittaa käyttävänsä koeaikaehtoa työsuhteen päättämisperusteena.

Millaisista syistä työsuhde voidaan irtisanoa koeaikana?

Työsuhteen päättäminen koeaikana on helpompaa kuin tavallisen työsuhteen aikana. Työsuhdetta ei kuitenkaan saa päättää aivan mistä tahansa syystä edes koeajan aikana. Työnantaja voi irtisanoa työsuhteen jos ei ole tyytyväinen vaikkapa työntekijän ammattitaitoon tai soveltuvuuteen. Työntekijä voi irtisanoutua jos esimerkiksi työtehtävät tai työskentelyolosuhteet eivät vastaa sitä kuvaa joka hänellä työsopimusta solmittaessa oli, tai jos hän ei muuten viihdy työyhteisössä

Työnantaja ei saa kuitenkaan päättää työsuhdetta syrjivällä tai epäasiallisella perusteella, kuten raskauden tai työntekijän terveydentilan vuoksi. 

Kuinka pitkä koeaika voi olla?

Työsopimuslain mukaan koeaika voi olla enintään kuuden kuukauden pituinen. Jos kyseessä on määräaikainen työsopimus ei koeaika saa kuitenkaan olla pidempi kuin puolet työsuhteen kokonaispituudesta. Eli jos määräaikainen työsuhde olisi vaikkapa 10 kuukauden pituinen, ei koeaika saisi olla pidempi kuin 5 kuukautta.

Koeajan pituus on pakottavaa oikeutta, eli siitä poikkeavat sopimukset eivät ole päteviä. Edes valtakunnalliset työmarkkinajärjestöt eivät voi työehtosopimuksillaan sopia että 6 kuukautta pidemmät koeajat olisivat sallittuja.

Miksi koeaikoja käytetään?

Koeajan tarkoituksena on selvittää toisaalta onko työntekijä sopiva yritykselle ja toisaalta onko yritys hyvä työpaikka työntekijän kannalta. Koeajan tarkoitus laajemmassa yhteiskunnallisessa kontekstissa on helpottaa sellaisten henkilöiden työllistymistä joita työntekijät eivät kenties muuten palkkaisi (kuten esimerkiksi pitkäaikaistyöttömät).

 

Yhteenveto

 

  • Koeaika on työsuhteen alussa oleva jakso, jonka aikana työntekijä, sekä työnantaja voivat pohtia onko pidemmälle työsuhteelle edellytyksiä.
  • Koeajasta tulee erikseen sopia, eikä se ole automaattisesti voimassa työsuhteen alussa. 
  • Koeaikana työsuhde voidaan päättää kumman tahansa osapuolen toimesta ilman irtisanomis- tai purkuperustetta.
  • Koeaikana työsopimus päättyy samana päivänä, kun koeaikaehdon käyttämisestä purkuperusteena ilmoitetaan. 
  • Työnantaja ei saa päättää työsuhdetta syrjivin perustein tai raskauden perusteella edes koeaikana. 
  • Työnantaja voi päättää koeajalla työntekijän työsuhteen esimerkiksi, jos työntekijän ammattitaito ei sovellu työhön. 
  • Työntekijä voi lopettaa koeajalla työt esimerkiksi, jos työtehtävät poikkeavat alun perin sovitusta tai työviihtyvyys on huono. 
  • Koeaika voi olla enintään kuuden kuukauden pituinen tai enintään puolet työsuhteen kestosta, kun kyseessä on määräaikainen työsopimus. 
  • Koeajan pituus on pakottavaa oikeutta, eikä siitä voi poiketa erillisillä sopimuksilla, esimerkiksi työehtosopimuksilla. 

 

Summary in English 

 

  • A trial period is a period at the beginning of the employment relationship, during which the employee and the employer can consider whether a longer employment relationship can be established.
  • The trial period must be agreed upon separately, and it is not automatically valid at the beginning of the employment relationship.
  • During the trial period, the employment relationship can be terminated effective immediately by either party without grounds for dismissal or termination.
  • During the trial period, the employment contract ends on the same day when either one of the parties notify the other about the termination of contract based on the trial period conditions as a ground for termination. 
  • An employer may not terminate an employment relationship on discriminatory grounds or on the basis of pregnancy, even during the trial period.
  • An employer can terminate the employee's employment during the trial period, for example, if the employee's skills are not suitable for the job.
  • An employee can stop working during the trial period, for example, if the tasks differ from what was originally agreed, or the work comfortability is poor.
  • The trial period can be no more than six months long, or no more than half the duration of the employment relationship in the case of a fixed-term employment contract.
  • The length of the trial period is a mandatory right, and it cannot be deviated from by separate agreements, for example collective agreements.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Koeajan tarkoitus on tutkia onko työsuhteelle edellytyksiä.
  • Vaikka työsuhteen irtisanominen on koeajalla helppoa, ei irtisanominen saa koeajallakaan johtua mistä tahansa syystä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]