Minilex - Lakipuhelin

Työntekijän irtisanoutuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laissa ei ole määritelty perusteita työntekijän irtisanoutumiselle toistaiseksi voimassa olevissa työsuhteissa. Näin ollen työntekijä voi irtisanoutua ilman perusteita. Työntekijää sitoo kuitenkin irtisanomisaika, jonka aikana hänen tulee olla työnantajan käytettävissä ja toimia työnantajan ohjeiden ja määräysten mukaisesti.

Määräaikaista työsopimusta työntekijä ei voi kuitenkaan irtisanoa. Määräaikaiseen työsopimukseen sovelletaan työsuhteen irtisanomista koskevia sääntöjä vasta, kun työsuhde on kestänyt yli viisi vuotta. Määräaikaisesta työsopimuksesta työntekijä voi irtautua ainoastaan koeajalla sekä työsuhteen purkuperusteiden mukaisesti. Työntekijän on toimitettava irtisanomisilmoitus työnantajalle pääsääntöisesti henkilökohtaisesti. Kirjeitse tai sähköpostitse toimitettu irtisanomisilmoitus on sallittu vain, jos henkilökohtaisesti irtisanoutuminen ei ole mahdollista.

Työntekijän on noudatettava työsuhteen irtisanomisaikaa ja työskenneltävä sillä aikaa normaalisti. Irtisanomisajasta voidaan sopia työsuhteen alkaessa tai kestäessä. Työntekijän irtisanomisaika ei saa olla työnantajan irtisanomisaikaa pidempi. Jos tällainen sopimus on tehty, katsotaan työntekijän irtisanomisajaksi sama aika, joka on työnantajan irtisanomisaika. Irtisanomisaika saa olla korkeintaan kuusi kuukautta. Jos muuta ei ole työnantajan ja työntekijän välillä sovittu, noudatetaan työsopimuslaissa säädettyjä irtisanomisaikoja. Työntekijän irtisanomisaika on lain mukaan 14 päivää, jos työsuhde on jatkunut keskeytyksettä enintään viisi vuotta. Jos työsuhde on jatkunut keskeytyksettä yli viisi vuotta, on irtisanomisaika yksi kuukausi.

Työsuhteen päättyessä työntekijällä on oikeus saada työnantajalta työtodistus, eli kirjallinen todistus työsuhteen kestosta ja työtehtävien laadusta. Työtodistukseen on lisättävä arvioi työntekijän taidoista ja käytöksestä sekä mainittava työsuhteen päättymisen syy vain työntekijän nimenomaisesta pyynnöstä.

Irtisanoutuminen olisi hyvä tehdä kirjallisesti, mutta myös suullinen ilmoitus on sitova, sillä irtisanomisilmoitukselle ei ole säädetty muotovaatimuksia. Kirjalliseen irtisanomisilmoitukseen tulisi merkitä ainakin työntekijän nimi- ja henkilötiedot, päiväys sekä ilmoitus irtisanoutumisesta. Yleisimmin irtisanoutumiset kuitenkin hoidetaan edelleen keskustelemalla esimiehen kanssa. 

Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]