Minilex - Lakipuhelin

Irtisanominen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsopimuslaissa on säädetty irtisanomisesta, sen perusteista ja irtisanomisajoista. Työsopimus saadaan irtisanoa vain asiallisesta ja painavasta syystä.

Mitä tarkoittaa irtisanominen tuotannollisista ja taloudellisista syistä?

Useimmissa tilanteissa irtisanomisperusteena on yksinkertaisesti työnantajan taloudellisen tilanteen heikentyminen. Työantajalla ei siis enää ole työtä tarjolla tarpeeksi. Ennen irtisanomisvaihtoehdon käyttämistä työnantajan on kuitenkin yritettävä järjestää työntekijälle muuta työtä tai yritettävä kouluttaa hänet uusiin tehtäviin. Taloudellisten ja tuotannollisten perusteiden riittävyyttä harkitaan työnantajan toimintaedellytysten mukaan.

Mitä tarkoittaa irtisanominen henkilökohtaisista syistä?

Työsopimus voidaan irtisanoa myös työntekijästä johtuvasta syystä, mutta syyn pitää olla tällöinkin asiallinen ja painava. Syy voi olla työntekijän lain- tai sopimuksen vastainen teko, laiminlyönti tai muu sopimaton käyttäytyminen. Irtisanominen on myös mahdollista jos työntekijä ei ole enää kykenevä suoriutumaan työtehtävistään terveydellisistä syistä. Työnantajan on annettava työntekijälle varoitus ennen irtisanomisvaihtoehdon käyttämistä. Työntekijää on myös aina kuultava ennen irtisanomista, jos irtisanominen tapahtuu työntekijästä johtuvasta syystä. Kuulemisessa työntekijällä saa olla luottamusmies mukanaan.

Millaisia ovat kielletyt irtisanomisperusteet?

Työntekijän raskaus tai perhevapaa ei ole irtisanomisperuste. Myöskään omistajanvaihdos ei ole irtisanomisperuste. Isyys-, äitiys-, vanhempain- tai hoitovapaalla olevan työntekijän saa irtisanoa taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla vain siitä tapauksessa, että työnantajan toiminta päättyy kokonaan.

Irtisanominen ei myöskään saa luonnollisesti perustua syrjivään tarkoitukseen, eli työntekijää ei saa irtisanoa tämän iän, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, alkuperän tai muun vastaavan henkilöön liittyvän seikan vuoksi.

Voiko määräaikaisen sopimuksen irtisanoa?

Työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen vain silloin, kun kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Määräaikaista työsopimusta ei voi irtisanoa. Tilanne on tietysti eri, jos irtisanomismahdollisuudesta on erikseen sovittu määräaikaisessa työsopimuksessa. Määräaikainen sopimus on kuitenkin mahdollista purkaa työsopimuslain mukaisista, erittäin painavista syistä.

Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

 

Yhteenveto

 

  • Työsopimuksen irtisanomisesta on säädetty työsopimuslaissa ja irtisanoa saa vain asiallisesta ja painavasta syystä.
  • Irtisanominen tuotannollisin ja taloudellisin syin tarkoittaa, että työnantajan taloudellinen tilanne on heikentynyt, eikä töitä ole enää tarjolla tarpeeksi. 
  • Ennen irtisanomista taloudellisin ja tuotannollisin syin työnantajalla on velvollisuus yrittää järjestää työntekijälle muuta työtä tai kouluttaa uusiin tehtäviin.
  • Irtisanominen henkilökohtaisista syistä tarkoittaa, että irtisanomisen syy on työntekijästä lähtöisin, esimerkiksi lain tai sopimuksen vastainen teko, laiminlyönti tai sopimaton käytös. 
  • Työnantajan on pitänyt ensin antaa työntekijälle varoitus, ennen kuin irtisanomisvaihtoehtoa voidaan käyttää. 
  • Ennen irtisanomista henkilökohtaisista syistä työntekijällä on oikeus tulla kuulluksi ja työntekijän mukana kuulemisessa saa olla luottamusmies. 
  • Kiellettyjä irtisanomisperusteita ovat muun muassa, raskaus, perhevapaat, omistajanvaihdos, sekä syrjivät perusteet. 
  • Muun muassa perhevapaalla olevan työntekijän saa irtisanoa vain taloudellisin ja tuotannollisin syin silloin kun työnantajan toiminta lakkaa kokonaan. 
  • Irtisanomisoikeus koskee lähtökohtaisesti vain toistaiseksi voimassa olevaa työsopimusta, eikä määräaikaista työsopimusta voi irtisanoa, ellei siitä ole erikseen sovittu työsopimuksessa. 

 

Summary in English

 

  • Employment Contracts Act regulates the terms for a termination of an employment contract and according to it an employee may only be dismissed for a valid and compelling reason.
  • Dismissal for production and financial reasons means that the employer's financial situation has weakened, and there is no longer enough work available.
  • Before dismissal for economic and production reasons, the employer has the obligation to try to arrange other work for the employee or to train him/her for new tasks.
  • Termination for personal reasons means that the reason for the termination originates from the employee, for example an act against the law or contract, negligence or inappropriate behavior.
  • The employer had to have given a warning to the employee first before the option for dismissal of contract can be used.
  • Before dismissal for personal reasons, the employee has the right to be heard and the employee may be accompanied by a worker’s representative.
  • Prohibited grounds for dismissal include pregnancy, family leave, change of ownership, and discriminatory motives.
  • Among other things, an employee on family leave may only be dismissed for financial and production reasons when the employer's activities cease completely.
  • In principle, the right to dismissal applies only to an employment contract valid for an indefinite period, and a fixed-term employment contract cannot be dismissed, unless it is separately agreed in the employment contract.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Irtisanomisperusteet voivat olla joko henkilökohtaisia tai tuotannollisia ja taloudellisia.

Varoitukset

  • Irtisanomisperuste ei saa olla syrjivä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]