Minilex - Lakipuhelin

Osaomistusasunnon hallinta turvaamistoimena - KKO:2005:117

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Turvaamistoimi

A asui kunnan osaomistusasunnossa. Kunnan kanssa tehdyn sopimuksen mukaan A oli ostanut huoneistosta 1/10 sen hallintaan oikeuttavista osakkeista. Osuus ei oikeuttanut huoneiston hallintaan, josta oli sovittu vuokrasopimuksella. Vuokrasopimus päättyi 10 vuoden kuluttua, ja A:lla oli oikeus lunastaa kunnan omistama 9/10 osuus huoneistosta. Vuokrasopimuksen ollessa vielä voimassa A oli nostanut kanteen, jossa vaati hinnanalennusta huoneistossa ilmenneiden rakennusvirheiden vuoksi. Sivuvaatimuksena A vaati vuokrasopimuksen sovittelua siten, että vuokraoikeus jatkuu sopimuskauden päätyttyäkin keskeytymättä siihen asti, kunnes käräjäoikeus on ratkaisut pääasian eli kauppahinnan.

Käräjäoikeus katsoi, että turvaamistoimen edellytykset eivät täyttyneet. Käräjäoikeus piti vaatimusta ymmärrettävänä, mutta painotti määräaikaisen vuokrasopimuksen ehdottomuutta. Vuokrakauden päättyminen ei käräjäoikeuden mukaan merkittävästi heikentänyt A:n pääasiassa vaatimaa oikeutta.

Hovioikeus oli eri mieltä. Se katsoi, että koska A oli asunut huoneistossa jo kymmenen vuotta ja koska sopimuksen alkuperäisenä tarkoituksena oli keskeytymätön hallintaoikeus, tuli vuokrasopimusta jatkaa pääasian ratkaisemiseen saakka. Hovioikeuden mukaan kunnalle ei aiheutunut kohtuutonta haittaa siitä, että sopimusta jatkettiin aiemman vuokratason mukaisesti.

Korkein oikeus katsoi, että kyseisen kaltaisessa asiassa oli mahdollista määrätä turvaamistoimi, vaikka määräaikaisen sopimuksen jatkaminen onkin poikkeuksellista. Tässä tapauksessa merkittäväksi tekijäksi nousi se seikka, että A ei ollut ilmoittanut lunastusoikeutensa käyttämisestä. Koska lunastusoikeuden käyttämisestä ei ollut varmuutta, katsoi korkein oikeus, että turvaamistoimi ei ollut perusteltu. Turvaamistoimella tavoiteltiin katkeamatonta hallintaoikeutta, mutta A ei ollut kuitenkaan ilmoittanut käyttävänsä lunastusoikeutta. Näinollen kunta ei voinut tietää, saako se huoneistoa hallintaansa vai ei. Sen vuoksi turvaamistoimelle ei ollut lain edellyttämiä perusteita.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]