Minilex - Lakipuhelin

Asuinhuoneiston jakaminen - KKO:2011:39

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Asunto-osakeyhtiö
    Osakkeenomistajan muutostyö
    Yhtiöjärjestyksen muuttaminen

A:n omistamat osakkeet tuottivat asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen mukaan oikeuden hallita asuinhuoneistoa, joka muodostui kuudesta huoneesta ja keittiöstä. Lain mukaan huoneistojen lukumäärästä sekä osakkeiden antamista hallintaoikeuksista on määrättävä yhtiöjärjestyksessä. Asunto-osakeyhtiön oikeus on määrätä, kuinka monta huoneistoa rakennuksessa on ja, mitkä osakkeet oikeuttavat hallitsemaan mitäkin asuntoa. A tahtoi jakaa hallitsemansa asuinhuoneiston kahdeksi erilliseksi asuinhuoneistoksi. Asunto-osakeyhtiö ei kuitenkaan myöntänyt lupaa tähän. A nosti kanteen asunto-osakeyhtiötä vastaan ja vaati oikeutta muutostöiden tekoon. Korkein oikeus totesi ratkaisussaan, että A:n kannetta ei hyväksytä, koska muutos olisi vaatinut asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen muuttamista. Kysymys oli siis osakkeenomistajan oikeudesta muutostöihin sekä yhtiöjärjestyksen muuttamisen tarpeellisuudesta tässä yhteydessä.

Käräjäoikeus sekä hovioikeus päätyivät molemmat hylkäämään A:n kanteen, joten tuomioistuimet päätyivät asiassa kaikki samaan lopputulokseen. Korkein oikeus arvioi asiaa tuomiossaan. Lain mukaan osakkeenomistajalla on oikeus tehdä muutostöitä hallitsemissaan tiloissa. Korkeimman oikeuden oli arvioitava huoneistossa tehtyjen muutostöiden laatua ja laajuutta. A väitti, että yhtiöjärjestystä ei tarvitsisi muuttaa. Ainoastaan huoneistoselitelmään tulisi muutos. Asunto-osakeyhtiön kanta puolestaan oli, että muutostöiden seurauksena syntyisi kaksi erillistä huoneistoa, joita molempia käytettäisiin asumistarkoitukseen toisistaan riippumatta. Korkein oikeus päätyi asunto-osakeyhtiön linjalle ja katsoi, että kahden erillisen huoneiston muodostaminen vaatii yhtiöjärjestyksen muutoksen, joka on käsiteltävä asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksessa. Korkein oikeus ei siis hyväksynyt A:n kannetta. Tuomioistuin ei edes voisi oikeuttaa osakkeenomistajaa muutostöihin, jotka vaativat yhtiöjärjestyksen muuttamista, sillä muutos vaatii yhtiökokouksen päätöksen.

Ratkaisusta seuraa, että yhtiöjärjestyksen muuttaminen on tarpeellista silloin, kun huoneistoja yhdistetään tai jaetaan. Näin ollen huoneistojen lukumäärän muuttaminen on aina yhtiökokouksen käsiteltävä asia, eikä asunto-osakeyhtiön hallituksella ole mahdollisuutta päättää asiasta. 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]