Minilex - Lakipuhelin

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö - KKO:2015:50


» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

  • Seksuaalirikos
    Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö

Syyttäjä vaati A:lle rangaistusta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä katsoen, että A oli tehnyt 7-vuotiaalle B:lle seksuaalisen teon koskettelemalla nukkuvaa B:tä seksuaalisessa tarkoituksessa ja ottamalla samalla puhelimella videokuvaa ja valokuvia paljaana olevasta tytön alapäästä. Teko oli ollut omiaan vahingoittamaan B:n kehitystä.

Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että A oli ottanut puhelimellaan seitsemän kuvaa ja videon B:n paljaasta alapäästä. A:n ei ollut kuitenkaan näytetty kosketelleen B:n sukupuolielimiä tai ihoa. Näyttöä ei ollut myöskään siitä, että nukkuva tyttö olisi herännyt ja tullut tietoiseksi kuvien ottamisesta ja että kuvien ottaminen olisi siten ollut omiaan vahingoittamaan hänen kehitystään. Näin ollen käräjäoikeus hylkäsi syytteen. Myös hovioikeus katsoi ettei A ollut syyllistynyt lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön eikä seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Tekoaikana voimassa olleen rikoslain mukaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan muun muassa se, joka koskettelemalla tai muulla tavoin tekee kuuttatoista vuotta nuoremmalle lapselle seksuaalisen teon, joka on omiaan vahingoittamaan hänen kehitystään. Seksuaalisella teolla tarkoitetaan tekoa, jolla tavoitellaan seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä ja joka on tekijä ja kohteena oleva henkilö sekä teko-olosuhteet huomioon ottaen seksuaalisesti olennainen.

Korkein oikeus piti selvänä, että A:n menettely on ollut laissa tarkoitettu seksuaalinen teko. Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön täyttymisen edellytyksenä on myös, että teko on omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä. Teko on tehty nukkuvalle lapselle ja lapsi ei ole ollut tietoinen asiasta. Korkein oikeus kuitenkin katsoo, että on yleistä, että tällainen tapaus tulee jossain vaiheessa lapsen tietoon, joten teko on ollut omiaan vahingoittamaan B:n kehitystä. A on siten syyllistynyt lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Korkein oikeus tuomitsi A:n lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

 

Selaa lakitietoa

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »