Minilex - Lakipuhelin

Useiden hyväksikäyttörikosten rangaistuksen mittaamisesta - KKO:2017:51

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Seksuaalirikos
    Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö
    rangaistuksen määrääminen
    Rangaistuslajin valinta
    rangaistuksen mittaaminen

Käräjäoikeus luki A:n syyksi sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidon ja levittämisen, lapsen houkuttelemisen seksuaalisiin tarkoituksiin, lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksen sekä 17 lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. A oli syyllistynyt näihin rikoksiin useiden vuosien aikana useiden valeprofiilien avulla ja hän oli mm. saanut useat uhrinsa esiintymään alasti hänelle. Käräjäoikeus tuomitsi A:n 1 vuoden 10 kuukauden vankeuteen ja korosti A:n menettelyn suunnitelmallisuutta, pitkäaikaisuutta ja häikäilemättömyyttä. Vaikka A:n ei katsottu edistäneen rikoksensa selvittämistä, rangaistusta lievensi A:n hakeutuminen seksuaali- ja psykoterapiaan, mutta se tuomittiin silti ehdottomana.

Syyttäjä vaati hovioikeudessa rangaistuksen korottamista ja A sen lieventämistä. Hovioikeus piti yhtä lailla paheksuttavina tekojen pitkäkestoisuutta – yksi teko saattoi kestää vuosia – ja suunnitelmallisuutta, mikä näkyi valeprofiilien luomisessa ja pitkäjänteisessä viestittelyssä. A:n hakeutuminen hoidon piiriin lievensi tuomittavaa rangaistusta jonkin verran, mutta hovioikeus tuomitsi A:n silti 2 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

A valitti korkeimpaan oikeuteen ja vaati rangaistuksensa alentamista ensinnäkin sillä perusteella, että hän on pyrkinyt edistämään rikoksensa selvittämistä, ja toiseksi, koska hän on hakeutunut hoitoon käytöksensä parantamiseksi. KKO ei lieventänyt rangaistusta ensimmäisellä perusteella, sillä A:n ei voitu katsoa toimineen sillä tavalla, kun hän ei ole esim. puhunut siitä itse oma-aloitteisesti. Lisäksi A ei tuonut tunnustamisellaan mitään sellaista uutta tietoa, jota esitutkintaviranomaiset eivät olisi voineet selvittää. KKO kuitenkin totesi jälkimmäisen perusteen osalta, että A:lla vaikuttaa olevan pyrkimys aloittaa pitkäjänteinen hoito käyttäytymismalliensa muuttamiseksi, mitä voidaan pitää pyrkimyksenä poistaa rikostensa vaikutuksia. KKO arvioi oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi 1 vuoden 3 kuukautta ehdollista vankeutta, josta hoitoon hakeutuminen vähensi kaksi kuukautta, eli A tuomittiin 1 vuoden 1 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]