Minilex - Lakipuhelin

Vahingonkorvaus työsuhteessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vahingonkorvaus työsuhteessa voi olla seurausta niin työnantajan kuin työntekijänkin virheellisestä toiminnasta tai tehtävien laiminlyönnistä. Työnantaja on velvollinen maksamaan vahingonkorvausta työntekijälle, mikäli työantaja rikkoo tai laiminlyö työsuhteesta tai työsopimuslaista johtuvia velvollisuuksiaan. Työnantajan vahingonkorvausvastuu työntekijää kohtaan on kuitenkin rajattua.  Edellytyksenä vahingonkorvausvastuulle nimittäin on, että työnantaja toimii tahallaan tai huolimattomasti. Työntekijän toiminnan on siis oltava moitittavaa ja kyseisen toiminnan seurauksena työntekijälle on aiheutunut vahinkoa.

Kuten työnantajalla, myös työntekijällä on vahingonkorvausvastuu vahingosta, jonka hän on aiheuttanut työnantajalleen rikkomalla tai laiminlyömällä työsopimuksen tai työsopimuslain mukaisia velvollisuuksiaan. Edellytyksenä tässäkin tapauksessa on työntekijän toiminnan tahallisuus tai huolimattomuus. Työntekijän lievällä huolimattomuudella aiheuttamasta vahingosta ei synny korvausvelvollisuutta. Vahingonkorvauksen määrä arvioidaan aina tapauskohtaisesti ottamalla huomioon laiminlyönnin tai virheellisen toiminnan laatu, vahingon suuruus, vahinkoa kärsineen tarve vahingonkorvauksen saamiseen sekä tilanteessa vallitsevat muut olosuhteet

Työntekijän työssään kolmannelle osapuolelle aiheuttama vahinko sen sijaan tulee lähtökohtaisesti työnantajan korvattavaksi. Tätä kutsutaan työnantajan isännänvastuuksi. Isännänvastuu suojaa työntekijää korvausvastuulta kolmatta kohtaan, sillä työntekijän työssään aiheuttaman vahingon katsotaan olevan lähtökohtaisesti työnantajan aiheuttama. Työntekijän aiheuttaman vahingon siirtyminen työnantajan korvattavaksi edellyttää, että vahinko on tapahtunut työaikana työntekijän suorittaessa työnkuvansa mukaista tehtävää. Jos työntekijä toimii täysin toimenkuvansa ulkopuolella, ei isännänvastuu tule kyseeseen ja työntekijä on henkilökohtaisessa korvausvastuussa. Isännänvastuusta ei voida poiketa työsopimuksella tai työehtosopimuksella työntekijän vahingoksi. Isännänvastuun perusteella työnantajan maksettavaksi tullut vahinko voidaan tietyissä tilanteissa periä takaisin työntekijältä joko kokonaan tai osittain. Työnantajan takaisinperimisoikeus syntyy, jos työntekijä on toiminut tahallisesti tai huolimattomasti. Tarkempien ja täsmentävien kysymysten osalta työntekijän ja työnantajan vahingonkorvauksesta on suositeltavaa ottamaan yhteyttä lakimieheen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]