Minilex - Lakipuhelin

Työsyrjinnän perusteella suoritettava hyvitys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli työnantajan katsotaan syyllistyneen tasa-arvolain vastaiseen syrjintään työelämässä, tulee työnantajan suorittaa syrjinnän kohteeksi joutuneelle henkilölle hyvitystä. Korvauksen maksamisessa ei edellytetä, että työntekijä näyttää toteen hänelle aiheutuneen konkreettista vahinkoa työnantajan menettelystä. Työsyrjintää, kuten muitakin tasa-arvolain syrjintämuotoja, käsiteltäessä tuomioistuimessa sovelletaan myös käännettyä todistustaakkaa. Kun henkilö joka panee vireille työsyrjintää koskevan kanteen ja esittää tosiseikkoja kanteensa tueksi, joiden perusteella voidaan olettaa, että kyseessä on syrjintä sukupuolen perusteella, työnantajalla on vastuu sen näyttämisestä toteen, että syrjintää ei ole tapahtunut.

Jos työnantajan todetaan rikkoneen syrjinnän kieltoa, on tämän tahon maksettava hyvityksenä vähintään 3 240 euroa. Työhönottotilanteessa hyvityksenä on maksettava enintään 16 210 euroa sellaiselle työnhakijalle, jonka kohdalla työnantaja pystyy osoittamaan, että häntä ei olisi valittu tehtävään, vaikka valinta olisi tehty syrjimättömin perustein. Vuosina 2008–2011 tasa-arvolain perusteella maksettujen hyvitysten jakauma oli 3000–15 000 euroa ja keskiarvo noin 8 000 euroa.

Hyvitystä määrättäessä on otettava huomioon syrjinnän laatu ja laajuus sekä sen kestoaika sekä samasta teosta muun lain nojalla henkilöön kohdistuvasta loukkauksesta tuomittu tai maksettavaksi määrätty taloudellinen seuraamus. Hyvitystä voidaan alentaa 3240 euron vähimmäismäärästä tai velvollisuus suorittaa hyvitystä poistaa kokonaan, jos se harkitaan kohtuulliseksi ottaen huomioon rikkojan taloudellinen asema ja pyrkimykset estää tai poistaa menettelyn vaikutukset sekä muut olosuhteet.

Tämän työntekijälle maksettavan hyvityksen saaminen ei estä loukattua tahoa vaatimasta korvausta työnantajalta  vahingonkorvauslain tai muun lain perusteella. Toisin kuin tasa-arvolain mukainen hyvityksen kohdalla, nämä muut korvaukset edellyttävät  yleensä myös konkreettisesti sen näyttämistä, että henkilölle on aiheutunut työnantajan toiminnasta vahinkoa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]