Minilex - Lakipuhelin

Vahingonkorvaus työntekijälle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajalla on työntekijöitään kohtaan sekä yleinen vahingonkorvausvelvollisuus että työsopimuksen perusteettomaan päättämiseen liittyvä velvollisuus korvata vahinko. Vahingonkorvausvastuun syntyminen edellyttää työnantajan vahinkoa aiheuttaneen teon tahallisuutta tai huolimattomuutta. Kysymys ei ole ankarasta vastuusta, joka tarkoittaisi objektiivista vastuuta korvata vahinko riippumatta siitä, kuinka työnantaja on toiminut. Myös muiden vahingonkorvausoikeudellisten edellytysten on täytyttävä, jotta vahingonkorvausvelvollisuus työsuhteessa voi syntyä. Työnantajan teolla tai laiminlyönnillä on muun muassa oltava syy-yhteys työntekijälle syntyneeseen vahinkoon.

Yleinen vahingonkorvausvelvollisuus tarkoittaa sitä, että työnantajan on korvattava työntekijälle vahinko, jonka hän on aiheuttanut tietyllä toiminnallaan. Tällaista toimintaa on joko työsuhteessa sovitun tai laista johtuvan velvollisuuden rikkominen tai laiminlyöminen. Työnantajan laista johtuvia velvollisuuksia ovat muun muassa palkanmaksaminen ajallaan, työntekijöiden kohtelu tasapuolisesti ja syrjimättä sekä työturvallisuudesta huolehtiminen.

Työnantajan rikkoessa tai laiminlyödessä velvollisuutensa antaa työntekijälle irtisanomisaika, on seurauksena erityinen vahingonkorvausvastuu. Vastuun mukaan työnantajan on maksettava irtisanotulle työntekijälle täysi palkka ajalta, joka olisi vastannut kokonaan laiminlyötyä irtisanomisaikaa. Jos irtisanomisaikaa on annettu jonkin verran, mutta vähemmän kuin laissa säädetään, on täysi palkka maksettava vain laiminlyödyltä ajalta. Työntekijän irtisanominen lomautuksen aikana voi synnyttää työnantajalle velvollisuuden maksaa työntekijälle irtisanomisajan palkkaa.

Työsopimuksen laittomasta purkamisesta tai irtisanomisesta seuraa erityinen vahingonkorvausvastuu. Työnantajan on maksettava työntekijälle korvausta vähintään kolmen ja enintään 24 kuukauden palkan verran päättäessään työsopimuksen eräissä tilanteissa. Korvauksen tarkka määrä riippuu monesta tekijästä. Tuomioistuin voi korvauksen suuruutta määrätessään ottaa huomioon muun muassa työtä vaille jäämisen arvioidun keston ja ansion menetyksen, työsuhteen keston, työntekijän iän ja hänen mahdollisuutensa saada ammattiaan tai koulutustaan vastaavaa työtä, työnantajan menettelyn työsopimusta päätettäessä, työntekijän oman vaikutuksen työsopimuksen päättämiseen sekä työntekijän ja työnantajan olot yleensä.

Työnantajan vahingonkorvausvelvollisuutta määritettäessä on kaiken kaikkiaan otettava huomioon monia sääntöjä. Vahingonkorvauksesta on huomattava vähentää vielä eräitä työttömyysturvamaksuja. Näiden laskemisessa ja muissa epäselvissä tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]