Minilex - Lakipuhelin

Vahingonkorvaus työnantajalle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijä joutuu maksamaan työnantajalle vahingonkorvausta, kun hän tahallisella tai huolimattomalla toiminnallaan aiheuttaa työnantajalle vahinkoa. Korvausvastuun syntyminen edellyttää, että työntekijä on toiminnallaan rikkonut työsopimustaan taikka työsopimuslakia. Työntekijän lievällä tuottamuksella aiheuttamasta vahingosta ei aiheudu vahingonkorvausvelvollisuutta.

Työntekijän tahallinen toiminta tarkoittaa, että hän on tarkoituksella rikkonut velvoitteitaan ja ymmärtänyt, että menettely aiheuttaa todennäköisesti vahinkoa työnantajalle. Huolimaton tai tuottamuksellinen toiminta on kyseessä silloin, kun työntekijä ei ole noudattanut häneltä edellytettyä huolellisuuden taikka varovaisuuden tasoa. Työntekijän vahinkoa aiheuttaneen toiminnan arvioinnissa kiinnitetään huomiota siihen, mitä työntekijä on tiennyt tai mitä hänen olisi pitänyt tietää vahingon syntymahdollisuudesta. Merkitystä on myös sillä, kuinka tarkat ohjeet työnantaja on antanut työntekijälle työn suorittamisesta.

Vahingonkorvauksen määrä arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Työntekijän työnantajalle suorittamaa vahingonkorvauksen määrää voidaan kohtuullistaa, kun otetaan huomioon työntekijän laiminlyönnin tai virheellisen toiminnan laatu, työntekijän asema työpaikassa, aiheutuneen vahingon suuruus, työnantajan tarve saada vahingonkorvausta sekä muut olosuhteet. Jos vahinko on aiheutunut työntekijän tahallisen toiminnan seurauksena, ei vahingonkorvauksen määrää sovitella.

Työntekijän työssään kolmannelle aiheuttaman vahingon korvausvastuu määräytyy eri tavoin, kuin työntekijän työnantajalle aiheuttama vahinko. Työnantajalla on isännänvastuu työntekijänsä toiminnasta, jolloin työnantajan katsotaan olevan lähtökohtaisesti vastuussa myös työntekijän kolmannelle aiheuttaneesta vahingosta. Vahinkoa kärsineen kolmannen osapuolen tuleekin vaatia vahingonkorvausta työnantajalta työntekijän sijaan. Edellytyksenä isännänvastuulle on, että työntekijän aiheuttama vahinko syntyy työajalla ja työntekijän toimenkuvaan kuuluvien tehtävien suorittamisesta. Jos vahinko syntyy työajan ulkopuolella tai sellaisen toiminnan seurauksena, joka ei kuulu työntekijän työtehtäviin, työntekijä on vahingosta henkilökohtaisessa vastuussa. Isännänvastuu on pakottavaa oikeutta eikä siitä voida poiketa työsopimuksella taikka työehtosopimuksella. Työnantajalla voi kuitenkin olla oikeus periä työntekijältä kolmannelle osapuolelle suoritettu vahingonkorvaus joko osittain tai kokonaan.  Tämä takaisinperintäoikeus tulee kyseeseen, jos työntekijä on menetellyt tahallisesti tai huolimattomasti. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]