Minilex - Lakipuhelin

Työpaikkakiusaaminen ja vahingonkorvaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työpaikkakiusaamisella voidaan tarkoittaa monenlaista työpaikalla tapahtuvaa, etenkin henkistä kärsimystä toiselle aiheuttavaa toimintaa ja käytöstä. Kiusaaminen ei ole lainsäädännössä käytetty termi, vaan laissa käytetään yleisesti termiä häirintä. Seksuaalinen häirintä on oma lukunsa, tässä artikkelissa sitä ei käsitellä tarkemmin. Työpaikkakiusaamisesta aiheutuneesta henkisestä kärsimyksestä ja terveydellisestä haitasta on mahdollista saada vahingonkorvausta.

Häirintätilanteet ja niiden vahingollisuus ovat usein tulkinnanvaraisia ja hankalia määritellä. Häirinnällä tarkoitetaan esimerkiksi loukkaavaa, halventavaa ja epäasiallista kohtelua. Sekä työnantaja että työntekijä voivat syyllistyä häirintään. Työantajan pitää myös puuttua työpaikalla esiintyvään häirintään. Työnantaja on yleensä velvollinen korvamaan myös työntekijän työpaikkakiusaamisesta aiheutuneen vahingon ns. isännänvastuun perusteella.

Työpaikkakiusaaminen voi olla laissa kiellettyä häirintää ainakin, jos se ylittää tietyn vakavuusasteen. Kiusaamisen täytyy olla toistuvaa ja henkilön työssäoloa jatkuvasti haittaavaa. Kiusaamista täytyy voida myös objektiivisesti arvioida, eli pelkkä henkilökohtainen kokemus ei välttämättä riitä. Kaikki työpaikalla esiintyvät negatiiviset kokemukset ja konfliktit, kuten sanaharkat tai väittelyt eivät ole häirintää.

Vahingonkorvauksen saaminen edellyttää, että jotakin vahinkoa on aiheutunut. Vahinko voi olla erilaisia kiusaamisesta johtuneita fyysisiä ja psyykkisiä oireita. Vahingon on täytynyt johtua nimenomaan työpaikkakiusaamisesta. Joskus voi olla vaikea näyttää toteen, että esimerkiksi masennusoireet johtuvat nimenomaan työpaikkakiusaamisesta.

Kiusaamisen ja häirinnän estämisen työpaikalla katsotaan kuuluvan työturvallisuuden piiriin. Työnantaja on korvausvelvollinen, jos hän on rikkonut työturvallisuuteen liittyviä velvoitteitaan. Työnantajan yleiseksi velvollisuudeksi voidaan katsoa muun muassa työturvallisuuden, työssä viihtymisen ja työterveyden valvomisen ja ylläpitämisen. Työnantajan tulee huolehtia työpaikan sosiaalisestakin ilmapiiristä. Tähän kuuluu, että työnantaja ei salli tietoonsa tulleen häirinnän jatkuvan.

Työnantaja voi syyllistyä rikokseen laiminlyödessään työturvallisuuden. Samoin kiusaava työntekijä voi syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkausrikokseen tai vammantuottamukseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]