Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan maksama vahingonkorvaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työantajan vahingonkorvauksella tarkoitetaan yleensä kahta tilannetta. Ensinnäkin työnantaja voi joutua korvaamaan vahingon, jonka hänen työntekijänsä on työssään aiheuttanut työsuhteen ulkopuoliselle taholle, kuten sivulliselle tai työnantajan sopimuskumppanille. Tällöin on kyse työnantajan isännänvastuusta. Toiseksi työnantaja voi rikkoa velvollisuuksiaan työnantajana ja joutua maksamaan vahingonkorvausta häneen työsuhteessa olevalle työntekijälleen. Työnantaja voi olla yksityishenkilö tai oikeushenkilö eli esimerkiksi yritys. Työnantajan vahingonkorvausvelvollisuuden säännöt ja periaatteet koskevat molempia. 

Työnantajan velvollisuudet työntekijää kohtaan perustuvat työsopimuksiin, työehtosopimuksiin ja suoraan lainsäädäntöön. Jos työnantaja tahallisesti tai huolimattomuudesta rikkoo velvollisuuksiaan ja tästä syntyy vahinkoa työntekijälle, työnantajan on korvattava syntynyt vahinko. Aivan kaikesta vahingosta työntekijä ei voi vaatia vahingonkorvausta. Työnantajan on jollakin tasolla tullut syyllistyä laiminlyönteihin, jotka ovat aiheuttaneet työntekijän vahingon. Työnantajan lieväksikin katsottu huolimattomuus kuitenkin synnyttää vahingonkorvausvelvollisuuden.

Työnantaja voi esimerkiksi rikkoa työturvallisuussääntelyä. Vahingonkorvaus voi liittyä myös palkanmaksuun, työaikakysymyksiin, laittomiin irtisanomisiin, työsyrjintään ja moniin muihin tilanteisiin. Vahingonkorvaus voi koskea erilaisia fyysisiä vammoja, omaisuusvahinkoja tai muita rahallisia menetyksiä.  Työntekijä on lähtökohtaisesti oikeutettu saamaan täyden korvauksen hänelle aiheutetusta vahingosta, jos työntekijä ei ole omalla toiminnallaan myötävaikuttanut vahingon syntymiseen.

Työnantajan palveluksessa oleva työntekijä voi aiheuttaa tahallisesti tai huolimattomuudesta vahinkoa sivulliselle. Tämän vahingon työantaja on velvollinen korvaamaan omasta menettelystään huolimatta. Isännänvastuu on ankaraa vastuuta, eikä sillä ole merkitystä, vaikka työnantaja ei olisi itse aiheuttanut vahinkoa eli hänen syykseen ei voida katsoa tuottamusta. Työntekijä itse ei vapaudu korvausvastuusta, jos vahinko on aiheutunut hänen vähäistä suuremmasta huolimattomuudestaan. Tulee huomata, että työntekijän vahingollisen teon tulee liittyä työtehtäviin ja niiden suorittamiseen. Jos näin ei ole, työnantaja ei luonnollisesti ole vastuussa. Jos työntekijä aiheuttaa vahinkoa työnantajan sopimuskumppanille, työnantaja vastaa sopimusrikkomuksesta. Työnantajalla saattaa olla mahdollisuus kuitenkin saada korvausta työntekijältä tässä tilanteessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]