Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan työturvallisuusvelvoitteiden rikkominen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajan turvallisuusvelvoitteista säädetään lailla. Muun muassa työsopimuslakiin sisältyy säännös, jonka mukaan työnantajan on huolehdittava työturvallisuudesta työtekijän suojelemiseksi tapaturmilta ja vaaroilta terveydelle. Suojelun on tapahduttava työsuojelusäännösten mukaisesti. Kun työntekijä ja työnantaja tekevät työsopimuksen, työtehtäviin ja -olosuhteisiin liittyvistä turvallisuus- ja terveellisyysvaatimuksista tulee työnantajan sopimusvelvoite.

Työnantajan on huolehdittava työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä ottamalla huomioon työhön, työolosuhteisiin ja muuhun ympäristöön sekä työntekijän henkilökohtaisiin edellytyksiin liittyvät seikat. Lisäksi työstä johtuvat vaarat tulee selvittää ja arvioida. Työnantajalla on oltava turvallisuuden ja terveellisyyden edistämistä varten oltava työsuojelun toimintaohjelma, jonka avulla tarkastellaan työympäristön kehittämistarpeita ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Tällaisilla työnantajan toimilla pyritään tekemään työympäristöstä turvallinen sekä vaikuttamaan työntekijöiden mahdollisuuksiin suorittaa työnsä turvallisesti.

Koska työnantajan työsopimuslakiin perustuva työturvallisuusvelvoite on sopimukseen perustuva velvoite, tämän velvoitteen rikkomisesta seuraa työsopimuslain mukainen vahingonkorvausvelvollisuus. Korvausvelvollisuuden syntyminen edellyttää työnantajan tuottamusta. Tuottamuksella tarkoitetaan, että työnantajan on tullut aiheuttaa vahinko (eli rikkoa lakiin ja sopimukseen perustuvaa työturvallisuusvelvoitetta) tahallaan tai huolimattouudellaan. Jotta työnantaja voisi vapautua vastuustaan, hänen on osoitettava, ettei vahingon syynä ole ollut hänen tai hänen edustajansa tahallisuutensa tai huolimattomuutensa (eli tuottamuksensa). Työntekijän on puolestaan osoitettava syntynyt vahinko sekä työturvallisuussäännösten vastainen toiminta. Sopimukseen perustuvassa vahingonkorvauksessa on keskeistä se, että tällöin työnantajan korvausvastuuta ei voida sovitella. Tämä perustuu siihen, että sopimuksiin sitoudutaan ja niiden rikkomisesta aiheutuvat vastuut on kannettava. Rikosperusteista korvausvastuuta sen sijaan on tietyin edellytyksin mahdollista sovitella.

Lakimiehemme avustavat työsuhteisiin liittyvissä epäselvyyksissä ja muissa työsuhteisiin liittyvissä tilanteissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]