Minilex - Lakipuhelin

Vahingonkorvaus työsopimuksen rikkomisesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsopimus on työnantajan ja työntekijän välinen sopimus työsuhteen keskeisistä ehdoista. Työsopimuksessa ei voida vähentää työntekijälle lain mukaan kuuluvia pakottavia oikeuksia. Sekä työnantaja että työntekijä ovat vahingonkorvausvelvollisia toisiaan kohtaan rikkoessaan työsopimuksen määräystä. Tätä velvollisuutta ei voida työsopimuksella poistaa kokonaan. 

Työnantajan yleiseen vahingonkorvausvelvollisuuteen kuuluu, että tämä korvaa työntekijälle velvollisuutensa rikkomisesta tai laiminlyömisestä aiheutuneen vahingon. Työnantajan velvollisuus voi perustua työsopimukseen tai suoraan lakiin. Työsopimuksessa sovitaan esimerkiksi palkan maksun perusteista ja palkanmaksukaudesta. Suoraan laista johtuvia työnantajan velvollisuuksia sen sijaan ovat esimerkiksi työntekijöiden kohtelu tasapuolisesti ja syrjimättä sekä työturvallisuudesta huolehtiminen. Rikkomuksen tai laiminlyönnin on oltava tahallinen tai tuottamuksellinen vahingonkorvausvelvollisuuden syntymiseksi. Tuottamuksella viitataan tässä työnantajan huolimattomaan tekoon tai tekemättä jättämiseen.

Myös työntekijän vahingonkorvausvastuu edellyttää tälle kuuluvan työsopimuksessa sovitun velvoitteen rikkomista tai laiminlyömistä tahallaan tai huolimattomuudesta. Lievä tuottamus ei kuitenkaan synnytä työntekijälle velvollisuutta korvata työnantajalle aiheuttamaansa vahinkoa, sillä se voisi olla työntekijän kannalta kohtuutonta. Tuomioistuin ottaa vahingonkorvauksen suuruuden arvioinnissa huomioon monia seikkoja. Korvauksen määrä riippuu muun muassa vahingon suuruudesta, teon laadusta, työntekijän asemasta ja työnantajan tarpeesta korvauksen saamiselle. Työntekijä ei saa joutua maksamaan vahingonkorvausta enempää kuin sen, minkä tuomioistuin katsoo kohtuulliseksi, ellei kyse ole tahallisesta teosta. Työntekijä on tuomittava maksamaan täysi korvaus tahallisesta rikkomuksesta tai laiminlyönnistä. Korvauksen määrän alentaminen on tilanteessa mahdollista vain erityisestä syystä.

Työntekijän työsopimuksen rikkomisesta aiheutuva vahingonkorvausvastuu on jonkin verran lievempi kuin työnantajan vastuu. Korvauksen tuomitseminen ja sen määrä riippuvat aina vahinkotilanteen ominaispiirteistä. Lakimies osaa antaa neuvoja siitä, voiko vahingonkorvausvastuu aktualisoitua tietyssä yksittäistapauksessa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]