Minilex - Lakipuhelin

Taisteluvälineen aiheuttaman ruumiinvamman korvaaminen

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Mikäli siviilihenkilölle aiheutuu ruumiinvamma puolustusvoimille kuuluneen taisteluvälineen vuoksi, valtion on korvattava aiheutunut vahinko tuottamuksesta riippumatta. Korvausvastuu syntyy siis yksistään siitä että tällaista vahinkoa on tapahtunut riippumatta siitä, johtuiko se valtion omasta huolimattomuudesta vai ei. Lain tarkoittamia taisteluvälineitä ovat esimerkiksi ammukset, miinat ja erilaiset räjähdysaineet.

Ankaran korvausvastuun syntyminen edellyttää kuitenkin, että siviilihenkilölle vahinkoa aiheuttanut taisteluväline ei ole joutunut oikeudettomasti jonkun muun tahon kuin puolustusvoimien haltuun. Valtio ei siis vastaa tilanteessa, jossa joku muu on oikeudettomasti saanut taisteluvälineen haltuunsa ja väärinkäyttää sitä vahingontekoon.

Korvausta tulee hakea kymmenen vuoden kuluessa vahingon tapahtumisesta. Kuitenkin erityisestä syystä korvausta voidaan maksaa, vaikka sitä olisi haettu kyseistä ajankohtaa myöhemmin.

Valtio korvaa vahingot myös silloin, kun taisteluvälineistä aiheutuu vahinkoa muille kuin siviilihenkilöille, eli siis Puolustusvoimien palveluksessa oleville henkilöille. Tällaisesta vahingonkorvauksesta on laissa omat säännöksensä.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 - 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »