Minilex - Lakipuhelin

Patentin saaneen keksijän oikeudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Patentti on keino suojata keksintöä ja antaa keksijälle yksinoikeus keksintöönsä. Toisin sanoen patentin avulla keksijä voi turvata itselleen yksinoikeuden hyötyä taloudellisesti keksinnöstään. Patentin haltijalla on oikeus ryhtyä toimiin mikäli patentin suojaamaa keksintöä käytetään ilman hänen lupaansa.

 

Patentti on siis laissa määritelty suoja keksinnölle. Patenttia voidaan hakea keksinnölle, joka on uusi, keksinnöllinen ja teollisesti käyttökelpoinen. Nämä vaatimukset takaavat siis sen, ettei kuka tahansa voi hakea mille tahansa keksinnölle patenttia ja tätä kautta nauttia patentin tuomasta yksinoikeudesta keksinnöstä hyötymiseen. 

 

Tapoja joilla keksinnöstä voi hyötyä, ja jotka siis ovat varattu ainoastaan patentin haltijalle, on omia. Yleisesti puhutaan keksinnön käyttämisestä. Tällä tarkoitetaan keksinnöstä ammattimaista hyötymistä eli esimerkiksi tuotteen valmistusta. Patentin haltijalla on siis yksinoikeus tuotteen valmistamiseen. 

 

Muita ammattimaisen hyötymisen muotoja ovat muun muassa tuotteen myynti, käyttö ja maahantuonti. Keksijä voi siis halutessaan patentin saatuaan olla ainut, joka on oikeutettu käyttämään keksintöään. Keksijällä on myös oikeus myydä lisenssejä patentoimaansa tuotteeseen eli toisin sanoen myöntää käyttölupia rahaa vastaan.

 

Keksijä voi siis hyötyä monella eri tavalla taloudellisesti patentistaan. Patentti voi kuitenkin avata myös muita keinoja taloudellisen hyödyn tavoittelemiseen. Patentoitua tuotetta voi esimerkiksi mainostaa, joka on tehokas keino saavuttaa yleisön kiinnostusta. Kasvaneen kiinnostuksen myötä myös mahdolliset sijoittavat saattavat harkita keksijään sijoittamista.

 

Keksijälle on siis pyritty antamaan yksinoikeus patentoimaansa keksintöön. Tällä pyritään kannustamaan mahdollisten yleishyödyllisten keksintöjen tuomista markkinoille. Kuvitteellisessa tilanteessa voisi käydä esimerkiksi siten, että keksijä tekee keksinnöllään teknisen läpimurron. Keksijällä ei ole kuitenkaan taloudellisia resursseja hyötyä tuotteestaan esimerkiksi valmistamalla sitä useita kappaleita. Näin ollen isompi yhtiö kopioi tuotteen ja ryhtyy valmistamaan tuotetta. Tästä syystä keksijän ei kannattaisi kertoa keksinnöstään kenellekään. Patentin ansiosta tällainen ei ole mahdollista. Patentin ansiosta keksijä voi kuitenkin myydä yhtiölle luvan valmistaa tuotettaan ja täten hyötyä taloudellisesti samalla, kun muutkin pääsevät hyödyntämään keksintöä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa