Minilex - Lakipuhelin

Patentoinnin edellytykset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

 

Patentoinnin edellytykset ovat niitä vaatimuksia, jotka keksinnön tulee täyttää saadakseen patentin tarjoaman suojan. Keksinnöltä siis edellytetään tiettyjä ominaisuuksia, jotta se täyttäisi niin sanotun patentoitavuuden määritelmän. Patentoinnin edellytykset ovat maailmanlaajuisesti hyvin samanlaisia suurimassa osassa valtioista. Suomessa patentoinnin edellytykset ovat määritelty laissa ja itse patentoinnista vastaa patentti- ja rekisterihallitus eli PRH.

 

Ensimmäinen patentoinnin edellytyksistä on keksinnön uutuus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että keksintöä jolle haetaan patenttia ei saa olla tullut julkiseksi ennen hakemuksen tekemistä. Keksintö voi tulla julkiseksi esimerkiksi siten, että keksijä kertoo keksinnöstään tai käyttää ja hyödyntää sitä julkisesti. Uututta verrataan aina siis patenttihakemuksen tekohetkellä olevaan tietoon. Tässä vertailussa hyödynnetään monia eri lähteitä.

 

Seuraavana vaatimuksena on keksinnön keksinnöllisyys. Vaikka keksinnön keksinnöllisyyden arvioiminen saattaakin kuulostaa hieman oudolta on se silti paikallaan. Keksinnöllisyydellä viitataan siihen erottuuko keksintö muista alansa keksinnöistä tavalla, joka ei ole alan asiantuntijalle itsestään selvä. Eli toisin sanoen keksinnön pitää tarjota ratkaisu johonkin tunnettuun ongelmaan tavalla, jota ei ole aiemmin keksitty. Keksinnön keksinnöllisyyteen saattaa myös vaikuttaa, jos keksintö tarjoaa jo olemassa olevan ratkaisun, mutta huomattavasti edullisemmalla tavalla.

 

Patentoinnin edellytyksiin kuuluu myös olennaisesti keksinnön teollinen käyttökelpoisuus. Toisin sanoen tämä siis tarkoittaa sitä, että patentoinnin kohteen on oltava esimerkiksi menetelmä tai laite. Tämä poissulkee esimerkiksi pelkän idean tai teorian patentoinnin mahdollisuuden. Uusi idea pitää siis pystyä konkreettisesti toteuttamaan, jotta se täyttäisi patentoinnin edellytykset ja tällä tavoin voisi saada patentin tarjoaman suojan.

 

Lyhykäisyydessään voidaan siis todeta patentoinnin edellytyksiin lukeutuvan kolme kriteeriä. Keksinnön uutuus, keksinnöllisyys ja teollinen käyttökelpoisuus. Nämä ovat kuitenkin varsin laajoja käsitteitä ja keksinnön mahdollista patentoitavuutta tarkastelee patentti- ja rekisterihallituskelle työskentelevät alan ammattilaiset.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]