Minilex - Lakipuhelin

Patentointiprosessi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Patentointiprosessilla viitataan niihin vaiheisiin, jotka koittavat keksinnölle patenttia haettaessa. Patentti on siis oikeus joka antaa haltijalleen yksinoikeuden hyötyä keksinnöstä. Patentti voi siis olla taloudellisesti erittäin hyödyllinen oikeus ja tästä syystä patenttia tulee aina erikseen hakea.

 

Suomessa patenteista vastaa patentti- ja rekisterihallitus eli PRH ja patenteista säädetään muun muassa patenttilaissa. Patentointiprosessi alkaa yleensä siten, että henkilö on keksinyt uuden keksinnön. Jos hän tutkii ja havaitsee keksinnön olevan uusi ja keksinnöllinen saattaa hän päätyä hakemaan sille patenttia PRH:lta.

 

Seuraavaksi koittaa hakemuksen tekeminen. Hakemuksessa tulee käydä ilmi muun muassa keksinnön selitys, patenttivaatimukset ja joissain tapauksissa piirrustus keksinnöstä. Patenttihakemuksessa keksintö pitää selittää niin hyvin, että alan ammattilainen pystyisi sen pohjalta käyttämään keksintöä. Hakemusta toimittaessa tulee myös maksaa hakemusmaksu.

 

Kun hakemus on toimitettu PRH:lle tekee se ensin muodollisen tarkastuksen, jolla päätetään täyttääkö hakemus kaikki vaatimukset, jotta keksintö voidaan ottaa tekniseen tutkimukseen. Teknisessä tutkimuksessa tarkastetaan keksinnön patentoitavuus. Pääsääntönä patentoitavuutta arvioitaessa voidaan pitää kolmea edellytystä keksinnöltä. Uutuus, olennainen ero ennestään tunnettuun tekniikkaan ja teollinen käyttökelpoisuus.

 

Jos PRH tulkitsee keksinnön patentoitavaksi ja patentin arvoiseksi myönnetään keksinnölle patentti ja patentin suoja alkaa. Tässä tapauksessa tulee patentista maksaa vielä erillinen patentin julkaisumaksu. Patentin voimassaolosta alkaa kuitenkin niin sanottu 9 kuukauden väiteaika, jonka aikana kuka tahansa voi yrittää kumota patentin. Patentin kumoamista puoltava väite voi perustua vain tiettyihin perusteisiin, kuten patentoitavuuden perusehtojen puuttumiseen.

 

Patentin hyväksymisen jälkeen alkaa patentin voimassaoloaika. Patentista tulee maksaa vuosimaksu aina määräpäivänä, jotta patentti pysyy voimassa eikä raukea. Yleisesti ottaen patenttia voidaan pitää voimassa 20 vuoden ajan.

 

Patentointiprosessin vaiheet karkeasti:

 

  1. Keksijä havaitsee keksinnön olevan uusi ja keksinnöllinen
  2. Keksijä tekee patenttihakemuksen
  3. PRH tekee muodollisen tarkastuksen
  4. PRH tekee teknisen tutkimuksen
  5. PRH hylkää tai myöntää patentin

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa