Minilex - Lakipuhelin

Media: Yksityiselämän suoja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Julkisuuden henkilöillä on eri tasoinen yksityiselämän suoja kuin yksityishenkilöillä, koska osa heidän toiminnastaan on julkista ja heihin voidaan kohdistaa yleistä arvostelua. Eritoten viime aikoina julkisuudessa ovat puhuttaneet poliitikkojen yksityisyyselämään liittyvät asiat. Siihen kuuluvat asiat voidaan kuitenkin osittain katsoa osittain sellaiseksi tiedoksi, jotka voidaan julkaista.

Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä ja kunnianloukkausta koskevissa rikossäännöksissä onkin tämän vuoksi säädetty, että rikoksena ei pidetä sellaista tiedonlevitystä tai arvostelua, joka kohdistuu toisen toimintaan politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai muussa julkisessa toiminnassa. Julkisuuden henkilötkin nauttivat kuitenkin jonkin tasoisesta yksityisyyden suojasta, ja voimakas yksityisyyteen puuttuminen tai arvostelu on heihin kohdistuessaankin rikos.

Sen sijaan yksityinen henkilö, eli tavallinen ihminen joka ei esiinny julkisuudessa, nauttii paljon suuremmasta yksityisyyden suojasta. Yksityiselämän suojan piiriin kuuluvat esimerkiksi perhe-elämä ja seurustelu. Lähtökohtaisesti on katsottu, että julkisuuden henkilön lähipiiriin kuuluvat henkilöt ovat myös yksityisiä henkilöitä, eikä heidän nimeään tai kuvaa voida julkaista ilman heidän suostumustaan, ei edes vaikka heillä olisi jokin yhteys uutisoinnin kohteena olevaan asiaan.

Vaikka yksityisen henkilön yksityiselämää koskeva tieto olisi vahingossa päässyt julkisuuteen, se ei tarkoita että tieto olisi jatkossa julkista ja sitä saisi vapaasti levittää eteenpäin. Toisin sanoen se että yksityiselämän suojaa on loukattu kerran, ei oikeuta jatkamaan sellaista oikeudenloukkausta.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa