Hei! Ystäväni tilanne on seuraavanlainen; ystäväni on lähtenyt pakoon ex-avopuolisoaan äitienpäivän jälkeen, jättäen taakseen omia sekä lapsen tavaroita. Kumpikaan ei virallisesti ole asunnossa vuokralla, vaan vuokrasopimuksen on tehnyt miehen äiti ja he ovat asunnossa asuneet maksaen kaikki siihen liittyvät kulut (ilmeisesti ei ole alivuokrasopimusta). Kaverini on vielä kirjoilla kyseisessä asunnossa (avaimetkin ovat vielä hänellä) ja haluaa eron takia vihdoin ja viimein päästä hakemaan tavaransa pois, mutta tämä evätään häneltä. Kysymys kuuluukin, onko hänellä oikeus mennä hakemaan tavaroitansa itse ilman "valvontaa" vai pitääkö paikalla olla joku?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!
Jokaisen ihmisen omaisuus on turvattu perustuslailla. Jokaisella on oikeus käyttää omaa omaisuuttaan parhaaksi katsomallaan tavalla ja muiden tulee kunnioittaa tätä oikeutta. Ketään ei saa estää tai rajoittaa käyttää omaa omaisuuttaan. Omaisuuden käyttöä voidaan rajoittaa ainoastaan lailla. Jokaisella on myös oikeus mennä omaan asuntoonsa eikä siihen lähtökohtaisesti tarvita lupaa. Näin ollen voidaan katsoa, että tilanteessa on oikeus hakea omat tavarat pois myös ilman erillistä valvontaa.
Jos pääsy asuntoon kuitenkin edelleen evätään, voidaan toimittaa avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta annetun lain mukainen omaisuuden erottelu. Omaisuuden erottelussa kumpikin avopuoliso saa oman omaisuutensa. Erottelu toimitetaan lähtökohtaisesti avopuolisoiden välisellä sopimuksella, mutta sitä varten voidaan hakea käräjäoikeudelta myös pesänjakajan määräämistä. Viimeistään pesänjakaja määrää, mikä omaisuus kuuluu kummallekin puolisolle ja hänen päätöksensä voidaan pakkotäytäntöönpanna.
Toki on huomattava, että omaisuuden erottelu voidaan toimittaa vain, jos puolisot täyttävät lain mukaisen avopuolisoiden määritelmän. Laissa avopuolisolla tarkoitetaan yhteistaloudessa asuvia parisuhteen (avoliiton) osapuolia, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]